Тимчук: Хоча в Міноборони знову “бюджет проїдання”, комітет проголосував за більші доплати учасникам АТО

 

Дмитро Тимчук
військовий журналіст, координатор групи “Інформаційний спротив”, народний депутат України від “Народного фронту”

Щодо проекту військового бюджету-2017 (FB)

Сьогодні (7 грудня) на засіданні Комітету ВР з питань нацбезпеки й оборони розглядався, крім інших питань, проект військового бюджету на наступний рік.

Чесно кажучи, військовий бюджет-2017 виходить відверто сумним. Так, країна дає на оборону навіть більше, ніж може – але, на жаль, цього дуже мало.

Перш за все. При всьому збільшенні бюджету Міноборони на 2017 рік (до 64 млрд. грн.), не вдасться вийти на його “нормальну” структуру, прийняту в розвинених країнах: 40% на утримання армії і по 30% на бойову підготовку та закупівлю/модернізацію ОВТ (озброєння та військової техніки).

Тільки на утримання (грошове, продовольче та інше забезпечення) планується витратити із вказаної суми майже 52 млрд.
Витрати на утримання, зрозуміло, зменшувати ніяк не можна, вони і так на критичному мінімумі – але на зростання витрат на бойову підготовку і нові ОВТ грошей у скарбниці просто немає.

Таким чином, знову отримуємо “бюджет проїдання”…
Це до наступних питань, чому ми нові озброєння українського виробництва бачимо на виставках, а не на фронті.

Читайте також:
Аналізуємо бюджет: скільки насправді отримає армія в 2017 році?

Втім, і щодо утримання армії є питання. Не зважаючи на позицію Міноборони і Комітету ВР з подальшого збільшення грошового утримання військовослужбовців у 2017 році, Мінфін не бачить можливості це здійснити.

Як на мене, головна проблема при цьому – неможливість різко наростити виплати за участь в АТО. А без цього немає матеріальної мотивації для контрактників прагнути на передову.

Проте, хоча Мінфін і пропонує залишити ці виплати на колишньому рівні (плюс 4200 до місячної зарплати за перебування в першій лінії і 1200 – за “інші райони в зоні АТО”), Комітет ВР одностайно проголосував за збільшення цих показників, відповідно, до 4500 грн. і 2500 грн.

Не бозна що, але хоч щось.

Хоча, цілком очевидно, грошове утримання військовослужбовця в АТО має бути вищим відзарплати військового на такій же посаді в тилу хоча б у 2-3 рази.

Читайте більше про грошове забезпечення в ЗСУ в ексклюзивних матеріалах “Новинарні“:
У Міноборони спростували підвищення зарплати військовим ЗСУ

Міноборони готує новий механізм нарахування зарплат військовим та підвищення виплат ССО

Гроші в камуфляжі. Скільки насправді платять в ЗСУ 2016 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.