В Україні скасовано адмінвідповідальність за самовільне навчання карате

Президент Петро Порошенко підписав закон, який скасовує адміністративну відповідальність за самовільне, без дозволу відповідних органів, навчання прийомів карате.
Про це свідчать дані на сторінці відповідного законопроекту на сайті Верховної Ради, повідомляють “Українські новини”.

Згідно з чинною ст. 196 Кодексу про адміністративні правопорушення, порушення встановлених правил відкриття секцій спортивного карате або набору до них громадян чи навчання в секціях прийомів, заборонених спортивними правилами, а також самовільне навчання прийомів карате, передбачає штраф від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на даний момент від 51 до 119 гривень).

Законом ця стаття вилучена із КпАП.

Згідно з пояснювальною запискою, чинне законодавство не встановлює правил відкриття секцій спортивного карате, а також спеціального дозволу на навчання прийомів карате.

Також зазначається, що суб’єкти діяльності з викладання карате несуть необґрунтовану відповідальність у порівнянні з іншими представниками інших видів спорту – таких як бокс, самбо, дзюдо або ушу.

Верховна Рада прийняла це рішення 15 листопада.

Як відомо, карате-до (“шлях пустої руки”) є бойовим мистецтвом, що розвинулося з рукопашних китайських бойових мистецтв цюань-фа та мистецтв япосньких островів Рюкю. Заборону на карате було впроваджено в СРСР.

Міжнародний олімпійський комітет  визнав Всесвітню федерацію карате відповідальною за змагання з карате на Олімпійських іграх. ВФК розробила загальні правила для дотримання в усіх стилях. Національні організації — підрозділи ВФК — координують свої дії з відповідними Національними олімпійськими комітетами. Існують відповідна федерація в Україні.
Із початку 1970-х років проводяться чемпіонати світу та Європи з карате.
Рішенням МОК від 3 серпня 2016 року карате стало олімпійським видом спорту, увійшовши до програми Олімпіади-2020 у Токіо.

Читайте також:
Рада скасувала підвищення зарплат нардепам

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна