Турчинов: Україна проводитиме ракетні випробування, попри ноти РФ

 

Попри російські погрози, Україна проводитиме ракетні випробування та навчання відповідно до затверджених планів та графіків.
Так прокоментував секретар Ради нацбезпеки Олександр Турчинов російські заяви стосовно готовності збройних сил РФ завдати удар по військових об’єктах на суверенній території України.

Він вважає, що Росія перейшла до нового етапу провокування ескалації військової агресії проти нашої держави.

“Погрози застосувати зброю проти України – це спроби переведення в активну фазу гібридної війни, яку Росія веде проти нашої країни протягом останніх трьох років”, – сказав Турчинов.

Секретар РНБО зазначив, що, окрім погроз застосувати зброю, в РФ розгортаються нові дивізії безпосередньо біля українського кордону.

“Вчора, 29 листопада, у Москві на засіданні колегії МО РФ міністр оборони РФ Сергій Шойгу відрапортував про завершення формування двох мотострілецьких дивізій (3-ї і 144-ї мсд 20 А Західного ВО), розгорнутих у Бєлгородській та Воронезькій областях у безпосередній близькості до українського кордону”, – зазначив Турчинов, додавши що ці дивізії повністю укомплектовані особовим складом (70% складають військовослужбовці за контрактом) та оснащені сучасним озброєнням і військовою технікою.

Він наголосив, що паралельно з цим на публічному рівні протягом останнього тижня відбуваються погрози застосувати ракетну зброю проти України у випадку продовження військових навчань та випробування української ракетної техніки.

За словами секретаря РНБО, незважаючи на погрози та спроби загострення конфлікту з боку Росії, “ми й надалі будемо зміцнювати обороноздатність нашої держави та продовжувати ракетні випробування та навчання, відповідно до затверджених планів та графіків у межах нашої суверенної території та суверенного повітряного простору”.

“Україна діє в межах всіх міжнародних угод та взятих на себе міжнародних зобов’язань, тому ми звертаємо увагу наших міжнародних партнерів на свідомі провокації з боку Російської Федерації з метою подальшої ескалації військової агресії в регіоні”, – заявив Олександр Турчинов.

Заборонні зони українських НОТАМів

Заборонні зони українських НОТАМів

Як повідомляла “Новинарня“, Україна попередила російську сторону про ракетні стрільби 1-2 грудня у повітряному просторі над Чорним морем, у тому числі в окупованих РФ зонах, які Кремль вважає своїми, але які визнані українськими відповідно до міжнародного законодавства.
Імовірно, йдеться про випробування нових оперативно-тактичних ракет “Грім” або “Вільха”, які розробляють українські КБ.

Українська сторона видала відповідні НОТАМи – авіаційне повідомлення про активування небезпечних зон у повітряному просторі.

Міноборони РФ після цього запросило аташе з питань оборони при посольстві України в РФ для вручення військово-дипломатичної ноти у зв’язку з планами України провести ракетні стрільби поруч із Кримом.
Росія погрожує ракетним ударом у разі проведення Україною ракетних стрільб в районі адмінкордону в Криму.

ОНОВЛЕНО. В рамках навчань Повітряних сил ЗСУ 1-2 грудня в Херсонській області пройдуть випробування зенітних ракет середньої дальності. Про це повідомив агентству “Інтерфакс-Україна” начальник прес-служби ПС ЗСУ Роман Юрчило.

“1-2 грудня відбудуться навчання, в рамках яких будуть проведені випробування керованих зенітних ракет середньої дальності. До проведення заходів залучатимуться екіпажі бойової авіації, транспортної авіації, підрозділи зенітно-ракетних військ, радіотехнічних військ та зв’язку, а також безпілотна авіація. Одним з елементів навчань будуть повітряні стрільби – керованих ракет середньої дальності”, – сказав він.

Юрчило підкреслив, що навчання “будуть проходити виключно у повітряному просторі України, над відкритим морем, вони будуть проведені у відповідності з міжнародним правом”.

Читав також:
“Борзіємо”. Україна заявила про випробування новітніх ракет над окупованою територією

Україна не відмовиться від ракетних навчань над Кримом, попри погрози Росії

У грудні почнуться випробування українського ракетного комплексу “Грім”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна