“Борзіємо”. Україна заявила про випробування новітніх ракет над окупованою територією

 

Україна попередила російську сторону про ракетні стрільби 1-2 грудня у повітряному просторі над Чорним морем, у тому числі в окупованих РФ зонах, які Кремль вважає своїми, але які визнані українськими відповідно до міжнародного законодавства.
Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на авіаційне відомство країни-окупанта.

Імовірно, йдеться про випробування сучасних українських ракет “Грім” або “Вільха”, причому принципово – над тимчасомо анексованими територіями.

У зв’язку з цим Москва намагається протестувати, але її позиції слабкі, з урахуванням того, що світова авіаційна спільнота визнає право офіційного Києва на повітряний простір Криму.

Заяви з Москви

“24 листопада 2016 року Україна видала НОТАМ (авіаційне повідомлення) про активування небезпечних зон у повітряному просторі у зв’язку з планованими 1 і 2 грудня 2016 року ракетними стрільбами.

Заборонні зони українських НОТАМів

Заборонні зони українських НОТАМів

Перша небезпечна зона встановлюється 1 і 2 грудня 2016 року із 09:00 до 19:00 мск (московського часу) на всіх висотах із захопленням повітряного простору над відкритим морем в “зоні відповідальності Російської Федерації (Сімферопольський районний центр)”.

Друга небезпечна зона встановлюється 1 грудня 2016 року із 12:30 до 14:30 мск і 2 грудня 2016 року з 11:00 до 15:00 мск на всіх висотах із захопленням повітряного простору над відкритим морем в” зоні відповідальності Російської Федерації (Сімферопольський районний центр)”, а також із заходом у “повітряний простір над територіальними водами Російської Федерації” з максимальним заглибленням на 12 км“, – ідеться в повідомленні на сайті федерального агентства повітряного транспорту РФ від 25 листопада.

Автори російської заяви вказують, що “видання даних НОТАМів не узгоджувалося ні з компетентними органами РФ, ні з російським провайдером аеронавігаційного обслуговування (ФГУП “Держкорпорація з ОрПР” (ОрВД))”.

У Москві зазначають, що в межах даних зон “здійснюються польоти цивільних і державних повітряних суден”, вказують на нібито порушення норм російського повітряного законодавства та міжнародних угод, і зазначають, буцім дії України можуть “призвести до катастроф, аналогічних тим, що сталося з рейсами МН17 (“Малайзійські авіалінії”) 17 липня 2014 року і S7 1812 (авіакомпанія “Сибір”) 4 жовтня 2001 року”.
При тому що як мінімум з приводу МН17 є впевненість міжнародної спільноти у російській провині в катастрофі літака.

“Односторонні дії свідчать про відсутність в української сторони намірів конструктивно займатися нормалізацією повітряного руху над Чорним морем, і фактично дискредитують зусилля секретаріату Міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО) та Цільової групи ІКАО по Чорному морю з даного питання”, – заявляє влада країни-агресора, вимагаючи скасувати випущені повідомлення щодо закриття ділянок повітряного простору над Чорним морем біля берегів Криму.

Нота російського МО

Міністерство оборони (?!) Росії в п’ятницю запросило аташе з питань оборони при посольстві України в РФ для вручення військово-дипломатичної ноти у зв’язку з планами Києва провести ракетні стрільби поруч із Кримом. Про це “Інтерфаксу” повідомили в МО РФ.

“Заявлені українською стороною південно-східні межі небезпечної зони порушують межі територіального моря Російської Федерації, що є порушенням норм міжнародного права і російського законодавства”, – заявили в міноборони РФ.

У переданому документі міститься протест міноборони Росії в зв’язку з введенням українською стороною нібито “незаконних обмежень” на використання 1 і 2 грудня 2016 року повітряного простору над акваторією Чорного моря на захід від Кримського узбережжя.

Відповідь секретаря РНБОУ

Україна різко відповіла з цього приводу Москві, заявивши, що її повітряний простір закінчується в Керченській протоці, а так Київ не планує проводити ракетні випробування.

“Істерика Росії про те, що Україна, порушуючи всі міжнародні угоди, в односторонньому порядку прийняла рішення щодо проведення ракетних випробувань у “суверенному повітряному просторі Російської Федерації”, позбавлена здорового глузду”, – заявив секретар Ради нацбезпеки Олександр Турчинов.

За словами Турчинова, які передає “УП”, відповідно до всіх міжнародних угод, суверенний повітряний простір РФ у Чорному морі закінчується посередині Керченської протоки, і “в цьому районі Україна не планує проводити ракетних випробувань. Вся інша територія на захід від Керченської протоки є суверенним повітряним простором України”.

“Тому просимо РФ не заважати випробуванням своїми істериками і провокаціями”, – підсумував секретар РНБО.

Сайт ДП Украерорух на даний час недоступний, а прес-служба Мінінфраструктури ніяк не коментує ситуацію з НОТАМи.




Реакція соцмереж

rk-grimТим часом українські користувачі в соцмережах тішаться, що Україна почала “борзіти”, відстоюючи законне право на Крим і прилеглий до нього повітряний простір.

Коментатори припускають, що над північно-західною ділянкою Чорного моря україснкьі силовики будуть випробувати ракету “Вільха” (керована ракета підвищеної точності й дальності) або “Грім”.

Варто нагадати, що секретар РНБО нещодавно заявив про наявність в України повного циклу ракетного виробництва для ЗСУ.
Також з’являлися анонси, що саме в перші дні грудня Україна буде випробовувати сучасний оперативно-тактичний ракетний комплекс “Грім-2” ДП КБ “Південне” та ДП “Павлоградський хімічний завод”.

Читайте також:
КБ “Луч” провело успішне випробування нової моделі керованої ракети

Турчинов: Україна має повний цикл виробництва бойових ракет

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна