У краматорській школі відкрили меморіальну дошку 16-річному патріоту, якого стратили “ДНРівці”

 

У понеділок, 21 листопада, у Краматорську (Донецька область) в загальноосвітній школі №12 була відкрита меморіальна дошка воротарю молодіжної команди ФК “Авангард” Степанові Чубенку, який загинув у 2014 році від рук проросійських бойовиків. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Донецької ОДА.

На заході були присутні батьки Степана, школярі, громадські діячі, а також голова облдержадміністрації  Павло Жебрівський.

16-річний Степан Чубенко брав участь в мітингах на підтримку цілісності України, які проводилися в Краматорську навесні 2014 року. Під час обстрілу він допомагав спускатися у сховище літнім людям, носив їм воду, коли місто опинилося відрізаним від водопостачання. Ризикуючи життям, Степан зняв прапор “ДНР” на площі.
У червні 2014-го Степан поїхав до друга у Київ. 23 червня сів на поїзд у столиці, щоб повернутися додому. Їхав через Донецьк, де був затриманий бойовиками із незаконного збройного формування “Керч” через синьо-жовту стрічку на його рюкзаку. Після катувань українського патріота розстріляли.

Мати Степана отримала лист від жительки села Горбачева-Михайлівка, де був страчений її син, пише “Громадське“.

Вона зачитала листа присутнім: “…Коли до нашого села прийшли “визволителі”, ми всі були в шоці . Банда зеків під командуванням російського контингенту. Першим їх “подвигом” було вбивство місцевого міліціонера, який відмовився поповнити їх лави. Навіть ті, хто так підтримував “ДНР”, принишкли. Посадки навколо замінували. В один із днів прийшла в їхнє кубло під назвою “штаб”. Думала говорити про дрова. Де ж їх збирати, коли все заміновано. Питаю у старшого. Бачу великий стіл, заставлений їжею та пляшками із горілкою І серед цих сп’янілих чоловіків сидить за столом роздягнутий хлопець. На вигляд 15-16 років. Світловолосий. З блакитними очима. Тіло в синцях, ноги скручені скотчем. (Далі діалог).
— Старший, відпусти пацана. Він же ж ніпричому. Не бери гріх на душу.
— Йди, мати, по дрова, — а в очі не дивиться.
— Так там же міни.
— А ось ми таких “укропів” виженемо, одразу розмінуємо.
А очі ховає. А хлопець дивиться і така безвихідь і туга в нього в очах. Ішла додому, вмивалася сльозами. Пізніше побачила у місті його фото розклеєні на автостанції. Так дізналася, що хлопця звуть Степан. Україна по праву може пишатися такими хлопцями, як Степан”.

Тіло страченого знайшли лише в кінці вересня 2014 року.

Так звана “влада ДНР” назвала вбивцями Чубенка бойовиків 1969, 1971 і 1984 років народження. Двоє з них – мешканці Донецька, один — із Макіївки. Матері Степана “влада ДНР” повідомила, що вбивць спіймали, але двом із них вдалося втекти до окупованого Криму.

8 травня 2016 року Степан Чубенко був нагороджений відзнакою “Народний герой України” посмертно.

“Безумовно, ми сьогодні схиляємо голову перед цим, з великої літери, Українцем, який здійснив подвиг – загинув заради України. Ми повинні пам’ятати про його вчинки, не тільки дивлячись на відкриту дошку, це лише половина справи, а й зробити українську Донеччину квітучим куточком країни. Україна – це ми, і те, що ми зробимо, це й зробить Україна”, – сказав голова облдержадміністрації Павло Жебрівський під час відкриття меморіальної дошки в школі №12.

Читайте також:
На Київщині відкрили меморіальний комплекс на честь 23 героїв-добровольців, які загинули в АТО

У Львові відкрили меморіальну дошку загиблому в АТО співакові Сліпаку-“Міфу”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна