МЗС України вимагає від держави-агресора негайно звільнити політв’язнів Карпюка і Клиха

 

Міністерство закордонних справ України рішуче засудило ухвалене у середу, 26 жовтня, рішення Верховного суду Росії залишити без змін вироки громадянам України Миколі Карпюку та Станіславу Клиху, засуджених російською владою відповідно до 22,5 та 20 років ув’язнення в колонії суворого режиму за сфальсифікованими звинуваченнями у створенні озброєного угрупування та умисному вбивстві військовослужбовців РФ під час бойових дій в Чеченській республіці в 1994-1995 роках.
Про це йдеться в заяві МЗС України, яку оприлюднила прес-служба відомства.

“Політично вмотивовані кримінальні справи щодо Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, а також ігнорування Верховним судом Російської Федерації наведених стороною захисту фактів фальсифікації справи та численних грубих процесуальних порушень в ході кримінального провадження є черговим свідченням відсутності справедливого правосуддя в Російській Федерації”, – зазявило МЗС.

“Особливо цинічним” дипломатичне відомство назвало ігнорування законних вимог України та сторони захисту щодо проведення незалежної психіатричної експертизи стану здоров’я Станіслава Клиха, яке вже тривалий час викликає стурбованість.

Читайте також:
Політв’язень Станіслав Клих збожеволів у чеченській тюрмі, – правозахисниця

“Вимагаємо від держави-агресора негайно звільнити засуджених за політичними мотивами Миколу Карпюка та Станіслава Клиха, а також інших громадян України, незаконно утримуваних Російською Федерацією за сфабрикованими обвинуваченнями.

Закликаємо світову спільноту, міжнародні правозахисні інституції вжити всіх можливих правових, політичних та економічних заходів з метою звільнення та повернення в Україну її громадян, які стали політичними в’язнями Кремля внаслідок збройної агресії Росії та незаконної окупації суверенної території України”, – сказано в заяві Михайлівської площі.

Читайте також:
Верховний суд РФ підтвердив вироки Карпюку й Клиху. Відкрилася можливість обміну

“Ще один подвиг” і хороший піар. Як Савченко до Москви їздила

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна