ГПУ вдруге внесе до Ради подання на зняття недоторканності з Мосійчука. Той каже про провокацію

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявляє про проведення перевірки можливої причетності народного депутата Ігоря Мосійчука (фракція Радикальної партії) до ще одного епізоду вчинення злочинів, і якщо буде встановлена його вина, то до Верховної Ради буде подано подання про притягнення до відповідальності.

На брифінгу у вівторок, 25 жовтня, в Києві, відповідаючи на запитання про те, чому ГПУ досі повторно не вносить подання на Мосійчука, Луценко сказав: “Насправді справа народного депутата Мосійчука на тривалий час зависла в суді. Як ви пам’ятаєте, суд встановив порушення процедури притягнення його до відповідальності… Тому справа зависла в суді, і ми ніяк не могли її забрати назад для повторної процедури, яка мала б бути вже без порушень”.

За словами генпрокурора, Ігор Мосійчук “регулярно хворів або був не в Києві”, коли проходили судові засідання, і все це затягнулося на ціле літо, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Справу минулого тижня все-таки повернули з суду до Генпрокуратури”, – повідомив Луценко.

Він зазначив: “Ця кримінальна справа готова для повторного внесення до Верховної Ради (для зняття з Мосійчука недоторканності – “Н”), але у нас є ще один епізод, який ми б хотіли дорозслідувати і одночасно з цим ділом направити на розгляд депутатів, як кажуть, щоб два рази не ходити”.

Генпрокурор пояснив, що це невеликий епізод. “Буквально в ці дні проходить перевірка наявних у нас фактів, потім будуть деякі слідчі дії, і якщо ми отримаємо докази, що слугуватимуть підставою для підозри, ми подамо подання до Верховної Ради не лише за старою [підозрою], але і за нововиявленими обставинами”, – пояснив Луценко.

Він додав, що якщо за новим епізодом не буде зібрано достатньої доказової бази, то буде подано подання до Верховної Ради на зняття депутатської недоторканності з Мосійчука лише за старою підозрою у вчиненні злочину.

Сам нардеп від Радикальної партії Ігор Мосійчук заявляє, що новий епізод щодо нього є провокацією. Про це він написав на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Щодо нових епізодів, які нібито з’явилися в ГПУ і які нібито перевіряються слідчими, то це явна провокація і якась чергова інсинуація”, – заявив він.

Також депутат додав, що не збирається тікати з країни і буде доводити свою невинуватість в суді.

“В свою чергу, рекомендую шанованому Юрію Луценку особисто, перед внесенням подання, вивчити матеріали моєї справи, щоб не втрапити в незручну ситуацію, яку йому підсунув його попередник Шокін”, – написав депутат.

Читайте також:
Верховний Суд визнав незаконним зняття недоторканності з Мосійчука

Як повідомлялося, 17 вересня 2015 року на засіданні парламенту на той час генеральний прокурор Віктор Шокін попросив Верховну Раду зняти недоторканність з Ігоря Мосійчука, якого підозрюють у вчиненні кримінальних злочинів, передбачених ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою), ч. 2, 3 ст. 296 (хуліганство), ч. 1,2 ст. 350 (погроза або насильство щодо службової особи чи громадянина, який виконує громадський обов’язок), ч. 1 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів), 1 ч.,2 ст. 377 (погроза або насильство щодо судді, народного засідателя чи присяжного) КК України.
На цьому засіданні у ВР було продемонстровано відеозапис, на якому Мосійчук називає тарифи на депутатські запити й звернення від його імені та бере хабар.

Мосійчук назвав це підлаштованою провокацією.

18 вересня Печерський райсуд обрав для Мосійчука запобіжний захід у вигляді утримання під вартою терміном на 60 діб. Згодом Апеляційний суд Києва залишив у силі це рішення Печерського райсуду.
15 листопада термін утримання Мосійчука під вартою закінчився, соратники одразу ж відвезли його до Національного інституту хірургії та трансплантології ім. Шалімова для операційного втручання.

17 листопада ВАСУ визнав незаконною постанову Верховної Ради про зняття депутатської недоторканності та арешт Мосійчука.

10 травня судова палата в адміністративних справах Верховного Суду України залишила без задоволення скаргу ВАСУ про визнання незаконною та скасування постанови парламенту про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності та арешт Мосійчука.

На початку червня генпрокурор Луценко заявив про продовження розслідування кримінального провадження стосовно депутата Мосійчука і дав зрозуміти, що буде повторно внесено подання до Верховної Ради на зняття з нього депутатської недоторканності.

Читайте також:
Рятувати шахраїв, які видавали себе за генералів-помічників Гройсмана,
приїхали радикали Ляшка. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна