Трьох військових ЗСУ удостоєно звання Герой України, двох – посмертно. ВІДЕО

Майор Андрій Ткачук під час отримання нагороди. Кадр відео

Майор Андрій Ткачук під час отримання нагороди. Кадр відео

З нагоди Дня захисника України президент Петро Порошенко сьогодні, 14 вересня, вручив “Золоті зірки” Героя України майору Андрію Ткачуку, вдові танкіста капітана Олександра Лавренка – Світлані та матері молодшого лейтенанта Володимира Гарматія Оксані Володимирівні.

Як повідомляє прес-служба глави держави, майор Олександр Ткачук – начальник штабу – перший заступник командира парашутно-десантного батальйону 25-ї окремої повітрянодесантної бригади Високомобільних десантних військ ЗСУ.

Починаючи з 23 квітня 2014 року у складі штатного підрозділу офіцер бере участь в антитерористичній операції на Сході.

З 2 травня по 14 липня 2014 року під керівництвом офіцера особовий склад зведеної роти батальйону ніс службу на блокпосту поблизу Слов’янська Донецької області із завданням ізоляції визначеного району, перебуваючи під постійним вогневим натиском противника. Завдяки правильній організації служби та вмілому керівництву офіцера, всі атаки бойовиків були відбиті.

В ніч 5 липня 2014 року бойовики здійснили спробу прориву зі сторони Слов’янська, але завдяки навченості, стійкості і сміливості особового складу роти під командуванням майора Ткачука противник був зупинений. Під час бою було знищено один танк, три бойові машини піхоти, одну бойову машину десантну та близько 20 бойовиків.
Сам офіцер отримав контузію, але відмовився від евакуації та продовжив виконувати завдання.

З 23 липня по 25 серпня 2014 року майор Ткачук брав участь в операціях із визволенню від бойовиків Дзержинська, Лисичанська, бойових діях в районах Дебальцевого, Шахтарська, Вуглегірська, Жданівки, Комунара.

23 серпня 2014 року в ході бою в районі населеного пункту Комунар Донецької області офіцер отримав кульове поранення лівої руки.

З серпня по грудень 2015 року та з квітня по серпень 2016 року парашутно-десантний батальйон під командуванням майора Ткачука продовжував успішно виконувати завдання за призначенням в районі антитерористичної операції на території Донецької області.

Капітан Олександр Лавренко був командиром танкової роти танкового батальйону 93-ї окремої механізованої бригади оперативного командування “Схід” Сухопутних військ Збройних Сил України.

З 8 по 21 липня 2014 року перебував у зоні проведення антитерористичної операції. 21 липня 2014 року увірвавшись у селище Піски (передмістя Донецька), екіпаж танка, яким командував капітан Лавренко, прямим пострілом вразив один з танків противника. Наступними влучними пострілами були знищені кулеметні розрахунки та два автобуси терористів. Захопивши блокпост противника, екіпаж танку вогнем танкової гармати та кулемета прикривав дії механізованого підрозділу, який розпочав евакуацію поранених військовослужбовців ЗСУ.

Отримавши інформацію про початок контратаки терористів, Олександр Лавренко одним із перших, вийшов на імовірний рубіж їх висування. Ухиляючись від вразливого вогню противника, бойова машина потрапила на потужний фугас. Будучи важкопораненим, капітан Лавренко не здався ворогу та не допустив захоплення ним бойової машини, він підірвався в танку разом з екіпажем.

Завдяки рішучим та сміливим діям екіпажу танку на чолі з Олександром Лавренком, вдалося не допустити контратаки елітного підрозділу “Кальміус” так званої Донецької народної республіки, на щойно зайняті позиції механізованими підрозділами 2-ї батальйонної тактичної групи 93-ї окремої механізованої бригади.

Посмертно звання Герой України удостоєний також командиру взводу управління гаубичної самохідно-артилерійської батареї гаубичного самохідно-артилерійського дивізіону бригадної артилерійської групи 51-ї окремої механізованої бригади оперативного командування “Північ” молодший лейтенант Володимир Гарматій.

З 16 червня 2014 року молодший лейтенант Гарматій брав участь у антитерористичній операції. Під час виконання завдань молодший лейтенант особисто очолював групу планування вогневого ураження противника. Проведена під його керівництвом робота дозволила створити дієву систему вогневого ураження противника та забезпечити надійний захист підрозділів від раптового нападу противника як в базових таборах, так і на блокпостах, та ефективне знищення живої сили та техніки незаконних збройних формувань під час бойових зіткнень.

Молодший лейтенант Гарматій брав активну участь у практичних заходах з організації системи вогню блокпостів. Під час керівництва підлеглими в умовах бойової обстановки офіцер проявив сміливість, виваженість та наполегливість, що сприяло підтриманню належного морально-психологічного стану особового складу. Вміле поєднання ним розумної ініціативи та бездоганної виконавчої дисципліни дозволили вчасно та якісно виконати завдання з вогневого ураження противника.

25 липня 2014 року в ході виконання бойового завдання Володимир Гарматій не зрадив державі і не відступив разом із 41 товаришем по службі на територію Російської Федерації. Під час бою офіцер загинув.

Читайте також:
Порошенко назвав цифри загиблих, задіяних в АТО та нагороджених

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.