Геращенко про Мінськ: Києву відоме місце перебування 57 українських заручників в ОРДЛО

 

Українській стороні точно відоме місце знаходження 57 заручників – громадян України на території, підконтрольній “ДНР/ЛНР”. Про це за підсумками засідання гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи в Мінську 5 жовтня повідомила учасниця переговорів, перша заступниця голови ВР України Ірина Геращенко.

“Щодо заручників. Перше. Українська сторона наголошує , що нам відоме місцезнаходження 57 заручників зі списку 110, який ми офіційно передали іншій стороні ще на попередніх засіданнях.
Ми по зернятках знайшли інформацію про утримуваних в ОРДЛО українців, і, попри те, що представники ОРДЛО приховують інформацію про заручників та говорять лише про 45 бранців, ми ТОЧНО знаємо про наявність 57″, – написала Геращенко в соцмережі.

За її словами, українська сторона висунула вимогу: надати точну інформацію про інших бранців зі списку 110-ти, перестати приховувати їх місце утримання – “як це раніше вони говорили про В. Жемчугова, І. Без’язикова та інших, коли відверто брехали, що цих бранців в них немає”.

Також Ірина Геращенко поінформувала, що найближчим часом українських бранців в ОРДЛО відвідає координатор ОБСЄ в гуманітарній групі Тоні Фріш. Він передасть полоненим листи й передачі від родичів.

“Ми про це домовилися. Але найголовніше – не листи, звичайно, а звільнити людей”, – наголосила Геращенко.

Віце-спікер повідомила, що 5 жовтня в Мінську представники ОРДЛО визнали, що в наданих ними раніше “фантасмагоричних” списках на 600 людей, яких вони вимагають амністувати (від України), є чимало тих , хто не має жодного відношення до конфлікту на Донбасі і ніяк не підпадає під дію мінських угод.

“Отже, ми робимо все для звільнення тих бранців, утримання яких підтверджують бойовики (це 45 українців), ми вимагаємо від ОРДЛО коректного, а не фантасмагоричного списку тих, кого (якщо це дозволяють процесуальні норми) , українська сторона могла б передати [сепаратистам], аби звільнити наших бранців, і вимагаємо дати інформацію по інших заручниках, кого розшукуємо. Рухаємося дуже важко, як равлики, щоб звільнити”, – констатувала переговорниця.

Ірина Геращенко також зазначила, зо до роботи гуманітарної підгрупи ТКГ, де працює вона і Віктор Медведчук, 5 жовтня у якості експертів доєдналися представники СБУ Юрій Тандіт і Юрій Кочанов, а також обмудсмен Валерія. Лутковська.

Читайте також:
Список зниклих безвісти, яких ОРДЛО вимагає знайти в Україні:
Китай, Пітон, Вог, Стукач…

Бойовики вважають, що в Україні ув’язнено майже 950 осіб з “ДНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна