Бабин Яр після урочистостей: алеї Мучеників і Праведників перетворилися на місце пиятик та розваг

 

Парк у Бабиному Яру, в якому до 75-х роковин трагедії облаштували алеї Мучеників і Праведників, після завершення урочистостей перетворився на місце пиятик і розваг киян. Про це пише у “Фейсбуці” мешканець Сирця, журналіст Української служби ВВС Святослав Хоменко.

“Суть проблеми в наступному. От був на Дорогожичах парк. Навіть два. Один невеликий, з монументом Бабиного Яру, і другий – через дорогу, великий і з лавочками. То місцева громада притримувалася такої неформальної конвенції: що парк із монументом – це місце пам”яті. Там можна, наприклад, вигулювати собачок, але не можна бухати, грати на гітарах і веселитися”, – розповідає журналіст, зазначаючи, що люди розважалися в парку навпроти, де були лавки.

До 75-х роковин трагедії в Бабиному Яру було у парку навпроти було проведено реконструкцію та перейменовано дві алеї – на алею Мучеників і алею Праведників. Зі слів мешканця району, вздовж алей поставили новенькі ліхтарі та новенькі лавки, “зробили все стильно та по-європейськи”.

Але тепер пиятики відбуваються на спеціально облаштованому меморіальному місці страт євреїв, українців, ромів та ін.

“Сирець – це такий район, на якому пабів, барів і ресторанів якось так історично склалося, що негусто. А через дорогу від вишеупомянутих парків знаходяться “Еко-маркет” і АТБ. Не кажучи вже про станцію метро і три кіоски з пивом біля неї. Плюс рефлекторно у людей же спрацьовує, що тут був парк, в якому пити можна було всю дорогу. А зараз – ну, получається, що теж парк, тільки болєє красивий”, – пише журналіст.

“Ну, і що маємо на виході. Десятки людей як бухали в парку на перетині Мельникова і Теліги, так і бухають. Тільки раніше вони бухали просто на алеях, а зараз бухають на алеї Праведників і алеї Мучеників”, – підсумував Хоменко.

В свою чергу віце-прем’єр-міністр Павло Розенко у коментарі зазначив, що потрібно послідовно боротися із ситуацією з пиятиками й наркоманією на місці масових розстрілів.

“Саме те місце загального парку, де всі бухають, і є місцем безпосередніх масових розстрілів і поховань Бабиного Яру. Тому “неформальна конвенція” тут, вибачте, “не рулить”! Так, переламати цю ситуацію з повальним “бухаловом і наркоманією” на місці масових розстрілів в одночас не вийде. Але це не означає, що це не потрібно послідовно робити. І ми мусимо зробити все, щоби там була справжня алея Мучеників, а не елемент “неформальної конвенції”, – написав Розенко в соцмережі.

Також він додав, що владі і ЗМІ є над чим працювати, і не лише на чергові річниці трагедії Бабиного Яру, а посилений патруль у цьому районі буде збережено.

Крім того, радник голови Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Олександр Зінченко зазначив, що там, де місцеві мешканці “бухають”, – це як раз і є місце розстрілів, а потім – місце, де палали печі із тілами жертв цих злочинів. “По 2000 в одній “закладці”. І так щонайменше 35 разів”.

“Як докричатися до місцевих бухариків, якщо сайт ВВС вони не читають. А якби і читали – то, як я розумію, не всі на ВВС знають, що і де саме сталося”, – пише Зінченко.

Як повідомляла “Новинарня“, у виступах з нагоди вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру 30 вересня президент Петро Порошенко заявив, що на цій території в найближчі кілька років відкриють Меморіал Голокосту.

Читайте також:
У день 45-річчя трагедії в Бабиному Яру Порошенко порівняв його з Аушвіцем

УІНП оприлюднив архівні документи про те, як КДБ СРСР боровcя
з пам’яттю про Бабин Яр

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна