Українські підприємці торгують медалями АТО й “Новоросії” паралельно. ФОТО

 

Українські приватні підприємці продають онлайн з доставкою поштою як медалі учасникам АТО, так і медалі бойовикам т.зв. “Новоросії” й російським військовим. Про це свідчить пошук в інтернеті та інформація з онлайн-аукціонів.

Зокрема, Денис Івашин – дописувач сайту InformNapalm, який викриває військову присутність РФ в Україні – пише в соцмережі про одного з таких підприємців.

“Знайомтеся, Фанін Микола Миколайович, 04.01.1969 р.н., проживає в м. Токмак Запорізької області. Організував торгівлю медалями з можливістю доставки за межі України… Асортимент широкий: крім сепарських медальок “Захисникам Новоросії”, “За взяття Києва”, пропонує й українські нагороди учасників АТО”, – зазначає волонтер на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

nikolay-fanin

“Ось мені здається, що все це дуже неправильно, особливо в умовах безперервної війни і загибелі за Україну кращих її синів. Дуже сподіваюся, що цьому персонажу зрозуміло пояснять, що так робити не можна”, – зауважує Івашин.

medal-zashhitniku-novorossii-fanin

medal-zashhitniku-novorossii-blank

medal-zashhitniku-novorossii-blank1

nagradov-kom-kontakti

Фанін рекламує в мережі сайт nagradov.com, створений у 2014 році, на якому пропонує різні види відзнак, нагород, медалей, пам’ятних знаків, різних предметів цікавості колекціонерів.nagradov-kom-medali-za-donetsk

medal-ato-za-uchast-u-boyu-savur-mogila

medal-ato-za-uchast-u-boyu-savur-mogila-2

Серед пропонованих відзнак українських військових – як сувенірні, тобто такі що не вручаються офіційними структурами (“За участь в бою…” біля різних населених пунктів Донбасу, Савур-Могили тощо, “За поранення в бою”, “За победу на Донбассе!”, “Укроп”, “Учаснику Евро-Дивана” та ін.), так і нагороди, що мають відношення до державних органів.

Зокрема, на аукціон виставляється відзнака Міністерства оборони “Захисник України”, яка стала приводом для скандалу в 2015 році.

Тоді повідомлялося, що заступник міністра оборони Юрій Гусєв вручав учасникам АТО ЗСУ почесну медаль, на якій дизайнери зобразили військового у формі російських “зелених чоловічків” із гвинтівкою “Вінторєз” на тлі танка Т-90 “Владимир” (і російська гвинтівка, і танк не прийняті на озброєння в Україні).

medal-uchasnik-boyovih-diy-z-chistim-blankom

Середня ціна подібної нагороди, або підробки, на згаданому сайті – 10 доларів США (разом із чистим нагородним бланком).

medal-uchasnik-boyovih-diy-z-chistim-blankom-2

Втім, дизайн бланку є фейковим – на ньому немає згадки про посаду й підпису міністра оборони України, що містилося на офіційній документації такої медалі 2015 році.

Подібні пропозиції можна знайти на багатьох інших сайтах та інтернет-аукціонах.

Читайте також:
До бойових дій на Донбасі були залучені десятки тисяч російських військових.
Порахували по медалях, – звіт Bellingcat

Ордени “Народний герой України” отримали вже близько 200 осіб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна