Трепак: Ініціатива Луценка нівелює ідею НАБУ як спеціалізованого незалежного антикорупційного органу

 

Віктор Трепак
колишній перший заступник голови СБУ – начальник главку “К”

(FB)

Сьогоднішня заява генпрокурора про те, що ГПУ має намір ініціювати законопроект щодо припинення спорів про підслідність між НАБУ та іншими правоохоронцями, ознаменувала початок нового етапу затяжного протистояння між Національним антикорупційним бюро та Генеральною прокуратурою.

Про те, що саме так розгортатимуться події навколо цієї теми, я неодноразово попереджав. На жаль, мої прогнози почали справджуватися, і ми маємо ситуацію, коли замість спільної боротьби з корупцією у межах своїх повноважень правоохоронні органи втягнулись у міжусобну війну, яка безперечно негативно позначиться у справі протидії корупції в Україні, а разом із тим – на міжнародному іміджу нашої держави.

Прийняття цих змін (озвучених Луценком) означатиме істотне звуження компетенції НАБУ і поступове відсування Бюро від ключових процесів протидії елітній корупції. Тобто, це буде крутий поворот назад.

Законодавчої проблеми з визначенням підслідності НАБУ не існує – є проблема з виконанням закону у цій частині.

Пропоновані зміни означатимуть “відкат” назад ще й тому, що буде нівельовано головну ідею створення НАБУ як спеціалізованого незалежного антикорупційного органу.

Треба не забувати також те, що прокуратура в Україні завжди була надзвичайно політизованим органом – зорієнтованим на президента. На сьогодні в цьому відношенні мало що змінилося.

Якщо НАБУ позбавлять чітко визначеної законом підслідності і не наділять правом самостійно знімати інформацію з каналів зв’язку, це означатиме, що його виводять із серйозної антикорупційної “гри” та перетворюють на бутафорний орган. Елітні корупціонери можуть спати спокійно!

Читайте також:
Генпрокурор готує закони, щоб переймати антикорупційні справи в НАБУ
і забирати паспорти в депутатів

ГПУ з обшуком в НАБУ: “початок війни двох правоохоронних відомств”

На пікеті під ГПУ оголосили про наміри відставити Луценка й нові вуличні акції на захист НАБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна