Генпрокурор готує закони, щоб переймати антикорупційні справи в НАБУ і забирати паспорти в депутатів

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає, що НАБУ не може самостійно справитися із корупціонерами, тому, незважаючи на порушення підслідності, провадження щодо корупціонерів може розслідувати Генпрокуратура. Про це він сказав під час прес-конференції в середу, 28 вересня.

“Останній документ, який ми хочемо ініціювати, це припинення спорів про підслідність між НАБУ та іншими правоохоронцями”, – сказав Луценко.

“В країні наскільки багато злочинності, що віддати виключне право на боротьбу з проявами високопоcтавленної злочинності одному невеликому правоохоронному органу – неефективно”, – заявив Генпрокурор.

При цьому Луценко вважає, що таким чином не зменшить повноважень Національного антикорупційного бюро та Спеціальної антикорупційної прокуратури.

“Ми ні на йоту не зменшуємо повноважень НАБУ і САП. Вони як мали, так і мають право виходити на суддів, міністрів, депутатів, “губернаторів”. Дай Бог їм успіхів”, – заявив Юрій Луценко.

Генеральний прокурор заявив, що буде сам вирішувати, які справи віддавати в НАБУ.

“…Але якщо паралельно на таких самих посадових осіб вийшли інші правоохоронні органи, то такі справи за рішенням генпрокурора можуть залишатися в цих органах. НАБУ має право витребувати ці справи для себе”, – сказав він, зазначивши, що буде ініціювати відповідні зміни в закон.

На тій самій прес-конференції Юрій Луценко висловив побажання, щоб у депутатів, на яких внесено подання про притягнення до відповідальність, забирали закордонні паспорти.

Луценко зазначив, що готує відповідні законодавчі пропозиції і про це також.

Він зазначив, що хоче просити, аби зменшили терміни розгляду подання про зняття недоторканності з депутатів.

“Після внесення офіційного подання на зняття депутатської недоторканності у відповідного депутата має зупинятися дія його закордонних паспортів”, – сказав генпрокурор.

За його словами, “це не є гарантією, що він не втече. Але така вірогідність зменшується”.

Читайте також:
Через порушення підслідності ГПУ може нівелювати всі докази проти чиновників

Ситник: Війни між ГПУ й НАБУ немає,
є приватні інтереси департаменту “Кононенка-Грановського”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна