В’ятрович пояснив президентові Ізраїлю про вбивць Бабиного Яру

 

Володимир В’ятрович
голова Українського інституту національної пам’яті, історик

(FB)

На жаль, президент Ізраїлю [Реувен Рівлін] у своєму виступі в українському парламенті повторив радянський міф про участь ОУН в Голокості.
Вшанування жертв Бабиного Яру було б більш щирим без використання міфів тих, хто стирав пам’ять про них.

Президент Ізраїлю Рівлін: “Багатьма посібниками злочинів були українці. Серед них особливо виділялися бійці ОУН, які знущалися з євреїв, вбивали їх і в багатьох випадках видавали німцям. Правда й те, що було понад 2,5 тисячі праведників народів світу – ті лічені іскри, які яскраво горіли в період темних сутінків людства”.

…А ще правильніше те, що були члени ОУН, які також були правединиками народів світу. Одна з таких “іскор” – Олена Вітер, монахиня і член ОУН, яка першою з українців отримала звання Праведника народів світу. Тут про неї

Про вбивць Бабиного Яру.

  1. Серед тих, хто вбивали чи допомагали чинити убивства, були члени місцевої поліції, яку іноді називають українською. Але не всі з них брали в цьому участь і не всі вбивці були членами цієї поліції – масові вбивства євреїв були “компетенцією” німецьких айнзацгруп та німецької поліції.
  2. Серед членів цієї поліції були українці. Але не всі з них були українцями – до місцевої поліції масово вписувалися радянські військовополонені різного етнічного походження для яких служба у німців була єдиним порятунком від смерті.
  3. Серед українців службовців поліції були члени ОУН. Але не всі члени поліції були оунівцями (див. п.2) і не всі оунівці були поліцаями.
  4. Серед оунівців, які були в поліції, були ті, хто брав участь у вбивствах євреїв. Але не всі оунівці-поліцаї робили це.
    Член ОУН Роман Біда-“Гордон” начальник слідчого відділу місцевої поліції в Києві врятував єврейського хлопчика, якого вели на розстріл у Бабиному Яру, а взимку сам 1942 був розстріляний і похований у цьому страшному місці.

Уникайте необґрунтованих узагальнень, вони ведуть до спрощень, які створюють можливості для маніпуляцій і обману.

Читайте також:
В Україну з нагоди 75-ї річниці трагедії в Бабиному Яру
прибув із візитом президент Ізраїлю

Ірина Геращенко: Президент Ізраїлю на трибуні ВР дозволив собі некоректні оцінки ОУН

Президент Ізраїлю звинуватив ОУН в Голокості. В ОУН відповіли. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна