Розведення сил на Донбасі починається сьогодні. Крім ОБСЄ, спостерігатиме СЦКК, – Марчук

 

Із четверга, 22 вересня, почався відлік 13 днів для розведення військ Збройних сил України та ОРДЛО на трьох ділянках кордону в Луганській і Донецькій областях. Відтак сторони мають щонайменше сім днів дотримуватись повної тиші.
Про це на брифінгу у Верховній Раді повідомив представник України в підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук.

“По трьох ділянках відсьогодні починається робота. У перший день відбувається оголошення готовності, передача ОБСЄ документів”, – сказав Марчук.

“У ці 13 днів обов’язково входять сім днів тиші. Сім днів не має бути жодних обстрілів… Головне визначити, хто перший порушив”, – зазначив учасник переговорів, який учора повернувся з Мінська.

Ватажки так званих “ДНР” і “ЛНР” рамкову угоду про розведення сил і засобів на Донбасі підпишуть сьогодні, 22 вересня, сказав Марчук.

“Перший день починається сьогодні після підписання. Документи вже готові… Не сподівалися, що ми зможемо вийти на угоду, там три дні працювали. І там були представники [“ЛНР” і “ДНР”] Дейнега і Пушилін. На засіданні Тристоронньої групи вони зателефонували [лідерам самопроголошених республік] Захарченку і Плотницькому, ті підтвердили, що вони текст і підпишуть”, – заявив Євген Марчук.

Він додав, що “дитячого оптимізму” з приводу відведення озброєнь немає, але вперше в угоді прописані чіткі механізми реалізації домовленостей та жорсткої фіксації порушень.

За словами Марчука, передбачені механізми швидкої нейтралізації порушень, аж до скликання термінової відеоконференції за участі представників Тристоронньої контактної групи.

Крім ОБСЄ, моніторинг порушень здійснювати також СЦКК – Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін.

“Забезпечувати моніторинг, крім ОБСЄ, буде СЦКК, який знаходиться в Соледарі, до складу якого входять українські та російські військовослужбовці. Вони також будуть включені у процес моніторингу та верифікації. Простіше кажучи, ОБСЄ не може давати команду нікому – ні одній, ні іншій стороні. ОБСЄ – це не коменданти і не миротворці. А представники СЦКК – це військові люди, які мають зв’язок зі своїми штабами, які можуть негайно вплинути на припинення порушення”, – підкреслив Євген Марчук на брифінгу.

Він додав, що про інші чотири ділянки на лінії фронту, де планується запровадити такий же режим, переговори розпочнуться 5 жовтня.

Читайте також:
Для виконання угоди про розведення сил на Донбасі потрібна політична воля сторін, – Штайнмаєр

Нагадаємо, що 21 вересня в Мінську було підписано рамкову угоду про розведення сил і засобів на Донбасі.

Перші три “зони безпеки” площею 2 кв. км будуть створені з гуманітарних міркувань в районі населених пунктів Петровське (ОРДО), Золоте та Станиця Луганська (Луганська область).

Згідно з цими домовленостями, СММ ОБСЄ здійснює на постійній основі моніторинг та верифікацію процесу розведення сил і засобів на узгоджених ділянках розведення.

Дія угоди може бути поширена й на інші ділянки фронту, однак вони будуть визначені в результаті подальших консультацій.

Детальніше про деталі й механізми угоди читайте в матеріалі “Новинарні”:
У Мінську підписано угоду про відведення військ у трьох зонах безпеки на Донбасі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна