Справу терориста “ДНР” Гіві передали до суду. Світить довічне (заочно)

 

Головна військова прокуратура завершила спеціальне досудове розслідування проти ватажка незаконного збройного формування т. зв. “ДНР” – “Сомалі”, громадянина України Михайла Толстих на прізвисько “Гіві”. Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

“Слідчими зібрані беззаперечні докази, на підставі яких Михайло Толстих обґрунтовано обвинувачується у тому, що він у період із травня 2014 року по січень 2015 року, будучи ватажком НЗФ “Сомалі” терористичної організації “ДНР”, виконуючи відведену йому роль представниками влади Російської Федерації, брав участь у веденні агресивної війни проти України”, – йдеться у повідомленні.

Також Гіві обвинувачують у тому, що в січні 2015 року організував поблизу Донецького аеропорту теракти проти українських військовослужбовців, “що спричинило загибель 9 людей та інші тяжкі наслідки, а також вчинив жорстоке поводження з полоненими українськими військовослужбовцями, в тому числі Ігорем Брановицьким, який нагороджений президентом України орденом “Золота зірка” Героя України посмертно”.

13 вересня обвинувальний акт стосовно Гіві передано до суду для проведення спеціального судового провадження (заочне засудження).

ГПУ нагадує, що за вчинення інкримінованих Толстих особливо тяжких злочинів проти громадської безпеки, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку передбачене максимальне покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Михайло Сергійович Толстих, 1980 р.н. – уродженець міста Іловайськ. У 1998-2000 роках служив у Збройних силах України в навчальному центрі “Десна” на Чернігівщині, давав присягу Україні. Військова спеціальність – командир танка.
Потім працював промисловим альпіністом, був водієм дизельного навантажувача на канатному заводі.
З травня 2014 року брав участь у боях за Слов’янськ на боці незаконних збройних формувань, далі – за Іловайськ, Донецький аеропорт (відео з артилеристами Гіві) тощо.
Саме в підрозділі Гіві перебував російський актор Михайло Порєченков, коли показово обстрілював “кіборгів” ЗСУ в аеропорті Донецька.

Гіві став широко відомим, коли влітку 2014 року разом із “Моторолою” (Арсенієм Павловим) виявив особливу жорстокість в ході бойових дій проти частин Збройних сил України у складі так званого батальйону “Сомалі”.

Найпоказовішим став відеосюжет, коли Толстих піддає тортурам і приниженням полонених військовослужбовців ЗСУ, зокрема командира 90-го батальйону 81-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ підполковника Олега Кузьміних.
За присутності камер російських телеканалів бойовик зрізає синьо-жовті нашивки з форми українських військових та змушує жувати.

За своє невігластво Толстих заробив також прізвисько “Сластіка” – після того, як назвав цим словом нацистську свастику.

Водночас у школах “ДНР” Гіві увійшов до підручників “громадянськості” й подається як один із “героїв республіки”.

16 лютого 2015 року Михайла Толстих було включено до санкційного списку Європейського Союзу.

7 червня ГПУ оголосила формальний розшук Толстих.

У середині серпня ц.р. суд дозволив заочне розслідування проти бойовика.

Читайте також:
Прокуратура повідомила про підозру бойовику Гіві і “шиє” від 8 до 15 років

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна