Обама: Санкції проти Росії не знімуть, поки не будуть виконані Мінські угоди

 

Президент США Барак Обама запевнив, що санкції проти Росії залишатимуться чинними до виконання нею Мінських угод про припинення вогню на сході України.

Про це Обама заявив сьогодні, 5 вересня, на закритті саміту G20 у китайському Ханчжоу, повідомляє Reuters.

“Я дав ясно зрозуміти, що доти, доки Мінські домовленості не будуть виконані, США санкції не скасують”, – сказав Обама, наголосивши, що ці домовленості, на його думку, не виконуються.

Як повідомляє Радіо Свобода, Обама відзначив, що розмова з Путіним “була конструктивною, але не стала вирішальною”.

“Треба ще побачити, чи Путіна, всупереч його заявам про бажання домовитися про вирішення, задовольняє постійний конфлікт низької інтенсивності на російсько-українському кордоні”, – зауважив президент США.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, у свою чергу, заявила, що під час розмов на тему України в рамках саміту “Великої двадцятки” ніяких практичних подій не відбулося, бо “для цього потрібна також і Україна”.

На підсумковій прес-конференції Меркель зазначила, що оскільки зустріч у “нормандському форматі” (Україна, Росія, Німеччина та Франція) в Ханчжоу була неможлива, про практичні кроки щодо України не йшлося.

“Ми узгодили подальші кроки. І я не виключаю, що буде нова зустріч голів держав і урядів у «нормандському форматі», але точний час зараз вказати не можу», – зауважила канцлер ФРН.

Як повідомила Меркель, загалом тему України вона під час саміту обговорювала на кількох двосторонніх зустрічах – із президентами Росії, США та Франції.

Тим часом сам президент Росії визнав, що не бачить іншого формату для переговорів щодо мирного врегулювання на Донбасі крім нормандського.

Однак, на його думку, такі зустрічі “повинні вести до поліпшення ситуації, а не проводитися просто заради переговорів”, цитує Володимира Путіна ТАСС.

“Що стосується нормандського формату, добре це чи погано, але іншого варіанту, щоб хоча б зробити спроби врегулювання немає”, – сказав президент РФ.

“Тому, звичайно, Росія цей формат буде підтримувати. Куди діватися – напевно, доведеться спілкуватися з (президентом України Петром Порошенком)“, – сказав Путін.

“Але, я сказав і федеральному канцлеру, і президенту Франції Франсуа Олланду, що питання не в тому, щоб зустрічатися або не зустрічатися, питання в тому, щоб ці зустрічі вели до якогось позитивного руху вперед у врегулюванні”, – підкреслив Путін.

Нагадаємо, раніше президент Франції Франсуа Олланд заявив, що зустріч “нормандської четвірки” відбудеться наступними тижнями. Але речник президента Росії Дмитро Песков дав знати, що у Кремлі ще не визначилися з “норрмандським самітом” щодо України, який анонсував президент Франції.

Раніше лідери Німеччини, Франції та Росії мали намір провести спільну зустріч на полях саміту G20 в Китаї, утім пізніше Путін, апелюючи до “диверсій у Криму”, заявив, що зустріч в “нормандському форматі” на полях саміту G20 в Китаї не має сенсу.

Читайте також:
Олланд і Меркель обговорили з Путіним ситуацію в Україні

“Нормандці” обговорять із Путіним розведення військ на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна