Росія заблокувала переговори в “нормандському форматі” на саміті G20 через “теракти в Криму”

 

Росія заблокувала переговори в “нормандському форматі” з приводу України на полях саміту країн “Великої двадцятки” (G20), який відбудеться 3-5 вересня у китайському Ханчжоу.

Сьогодні стало відомо, що президент РФ Володимир Путін 4 вересня зустрінеться зі своїм французьким колегою Франсуа Олландом, 5 вересня – із канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Ключовою темою обох зустрічей стане ситуація в Україні, повідомив у вівторок помічник Путіна Юрій Ушаков. Водночас він заявив, що відновлення на саміті G20 так званого “нормандського формату” з точки зору Москви є неможливим після подій у Криму.

“Україна не є членом G20. Але Порошенко в ході одного з телефонних контактів запропонував скористатися самітом Хуанчжоу, щоб провести засідання “нормандського формату” на вищому рівні. Зустріч не була узгоджена після відомих подій у Криму. Наш президент чітко заявив про своє ставлення до можливих контактів, тобто ми відмовилися навіть розглядати таку перспективу”, – цитує Ушакова агентство “Інтерфакс”.

За словами Ушакова, Олланд і Меркель начебто, посилаючись на графік, запропонували провести натомість дві двосторонні зустрічі.

Ушаков визнав, що початково домовлялися про проведення тристоронніх переговорів.
Попередню пропозицію українського президента Петра Порошенка щодо чотиристоронньої зустрічі на найвищому рівні Кремль відкинув.

Крім того, в Китаї російський лідер проведе зустріч із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом в рамках процесу “нормалізації двосторонніх відносин”, повідомив Ушаков.
Серед іншого, лідери двох країн планують обговорити газопровід “Турецький потік” та зведення росіянами атомної електростанції “Аккую” в Туреччині.

Як відомо, вранці 7 серпня російська окупаційна влада на своїх пунктах пропуску повністю призупинила рух громадян і транспортних засобів на адмінкордоном із Кримом у всіх напрямках. На півострові відбувалися фільтраційні заходи.
ФСБ після трьох днів мовчання з приводу причин блокування пунктів пропуску повідомила про затримання нібито “співробітника ГУР Міністерства оборони України” Євгена Панова. При цьому Федеральна служба безпеки Росії звинуватила розвідку МОУ в підготовці терактів у Криму, а ЗС України – в обстрілах окупованої Росією території Криму.
Ці події стали підставою для різких геополітичних заяв президента РФ Путіна, який використав операцію ФСБ для того, щоб відмовитися від переговорів у “нормандському форматі” з приводу російської агресії проти України на саміті “Великої двадцятки” в Китаї.

11 серпня російський телеканал РЕН ТВ оприлюднив відео допиту Панова, якого російські спецслужби РФ обвинувачують в організації диверсії в Криму. На змонтованому зі шматків відео мешканець Енергодара, демобілізований із лав ЗСУ Панов дає зізнавальні свідчення. На обличчі Панова є синці та подряпини від побоїв.
Україна заявляє, що він не є співробітником розвідки.

Раніше стало відомо, що Андрій Захтей, затриманий ФСБ у цій самій справі – раніше судимий уродженець Львівщини, нині – громадянин Росії пропутінської спрямованості, який перебував на гачку правоохоронців РФ за чергові порушення закону.
За даними МВС, за плечима Захтея (прізвисько “Зая”) – дві судимості в Україні в втеча в Росію після фінансового шахрайства 2011 року.

Окупаційний Київський райсуд Сімферополя на закритому засіданні обрав для Євгена Панова запобіжний захід у вигляді утримання під вартою протягом двох місяців.
Такий самий захід обрали для Захтея.
12 серпня стало відомо про третього затриманого – Рідвана Сулейманова.

Читайте також:
Кримська провокація Кремля: Гляйвіц-2, сигнал для Заходу чи конвульсії?

Порошенко закликав громадян України не їздити в Крим
і доручив МЗС ініціювати розмову з Путіним
ФСБ показало відео допиту ще кількох інспірованих “українських диверсантів” з Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна