ГУР: Російські навчання “Кавказ-2016” значно масовіші, ніж заявлено. Так було в час окупації Грузії

 

За оцінками воєнної розвідки, керівництво Російської Федерації зберігає агресивні наміри щодо України та встановлення повного контролю над нашою державою. Про це йдеться у зведенні ГУР МОУ.

З метою здійснення тиску на Україну та її західних партнерів Кремль нарощує міжвидове угруповання військ та підвищує його готовність до виконання завдань на південно-західному стратегічному напрямку.
Це здійснюється під виглядом оперативної і бойової підготовки. Найбільш масштабним заходом у поточному році є навчання збройних сил РФ “Кавказ-2016”, активна фаза яких розпочалася 5 вересня.

Не виключається, що створене російське міжвидове угруповання поблизу державного кордону України, на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, а також на території анексованого Криму буде використано проти нашої держави у разі прийняття відповідного рішення керівництвом Росії.

Свідченням цього є залишення російських військ на військових полігонах після офіційного завершення раптової перевірки. Аналогічний розвиток ситуації спостерігався під час збройної агресії Росії проти Грузії у 2008 році, напередодні якої проводилось навчання “Кавказ-2008”.

Проведення Росією стратегічного навчання у Чорноморському регіоні свідчить про відпрацювання російською стороною варіантів можливого конфлікту з НАТО на даному напрямку, зазначають у Головному управлінні розвідки Міноборони України.

У ГУР відзначають, що реальні масштаби навчання є значно більшими, ніж задекларовано Росією.

Російська сторона офіційно повідомила про участь у маневрах близько 12,5 тис. військовослужбовців, 90 танків, близько 300 бойових машин, до 20 вертольотів, а також до 15 бойових кораблів. Однак на сьогодні практично відсутні дієві міжнародні механізми, які дозволили б переконатись у відкритості та прозорості Росії з цього приводу.

Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України встановлено, що під виглядом раптової перевірки бойової готовності ЗС РФ, яка проводилась 25-31 серпня ц.р. і фактично стала початковим етапом “Кавказ-2016”, Росія зосередила на південно-західному напрямку міжвидове угруповання військ чисельністю близько 100 тис. військовослужбовців (в т.ч. близько 41 тисячі – поблизу кордонів України), понад 10 тисяч одиниць бойової та іншої техніки, 60 кораблів та 400 літаків і вертольотів.
При цьому понад 11 тисяч військовослужбовців було перекинуто до Південного військового округу з інших округів Росії.

“Необхідно зазначити, що керують цими військами генерали та офіцери, які безпосередньо брали участь в бойових діях на території України, серед них генерали Гурульов, Кузовльов, Нікіфоров та інші”, – підкреслюють у розвідці.

Також у висновках ГУР зазначено: незважаючи на оголошене Росією завершення раптової перевірки, більшість військ, виведених на полігони, залишилась у місцях перебування.

Зокрема, на теперішній час на військовому полігоні “Прудбой” (Волгоградська область) перебувають:

  • батальйонні тактичні групи 2 мотострілецької дивізії (Калінінець, Московська область) і 25 окремої мотострілецької бригади (Псков) 6 загальновійськової армії, 27 окремої мотострілецької бригади (Мосренген, Московська область), а також підрозділи 288 артилерійської бригади(Інженерний, Нижегородська область) 1 танкової армії Західного ВО;
  • батальйонна тактична група 21 окремої мотострілецької бригади (Тоцьке, Оренбурзька область) та підрозділи 385 артилерійської бригади (Тоцьке) 2 загальновійськової армії Центрального ВО.

До загальновійськового полігону в районі н.п. Молькіно (Краснодарський край) перекинута батальйонна тактична група 6 окремої танкової бригади (Муліно) 1 танкової армії Західного ВО, підрозділи якої брали участь у бойових діях на сході України у 2015 році.

Крім того, на територію окупованого Криму літаками військово-транспортної авіації додатково перекинуто підрозділи Повітрянодесантних військ ЗС РФ зі складу 76 десантно-штурмової дивізії (Псков) та 56 окремої десантно-штурмової бригади (Камишин, Волгоградська область), які теж мають досвід участі у бойових діях на території нашої держави.

4 вересня ц.р. на полігон “Опук” прибув зведений підрозділ морської піхоти Каспійської флотилії.

В рамках посилення авіаційного угруповання Південного ВО, у ході раптової перевірки на оперативні аеродроми поблизу кордонів з Україною та в окупованому Криму (Кіровське, Кущевська, Таганрог, Приморсько-Ахтарськ, Анапа, Ростов-на-Дону, Мариновка, Армавір) з глибини території РФ перебазовано більше 40 літаків тактичної авіації Західного ВО, Північного флоту та центрального підпорядкування Повітряно-космічних сил РФ.
Таким чином, з урахуванням авіації Південного ВО, тільки на оперативних (передових) аеродромах розосереджено близько 100 бойових літаків.

Особливістю застосування повітряного компонента стало відпрацювання екіпажами літаків тактичної авіації типу Су-24, Су-34, Су-25 зосереджених авіаційних ударів по наземних цілях на полігоні “Кончекський” в Криму.

Для завоювання переваги у повітрі та ізоляції району бойових дій залучалися літаки Су-27, Су-30 та Су-33. У період 27-29 вересня ц.р. дальні бомбардувальники Ту-22М3 відпрацювали питання застосування бортового озброєння на полігоні “Ашулук” (Астраханська область).

Три стратегічних бомбардувальники Ту-95МС Повітряно-космічних сил РФ виконали політ у повітряному просторі Чорного моря та над окупованим Кримом з умовним нанесенням ударів по об’єктах на територіях України, Болгарії, Румунії та інших країн Європи.

В акваторіях Чорного та Каспійського морів розгорнуті різнорідні корабельні угруповання, включаючи ударні (ракетно-артилерійські), десантні та мінно-тральні кораблі.

В рамках активної фази “Кавказ-2016” будуть розігруватись, окрім іншого, різноманітні тактичні епізоди, у т.ч. знищення корабельних угруповань умовного противника та проведення морської десантної операції.

Заслуговує на увагу відпрацювання в ході навчання заходів мобілізаційної готовності.

В анексованому Криму на базі берегових військ Чорноморського флоту відпрацьовано питання відмобілізування дивізії територіальної оборони. Розгорнуто пункти прийому особового складу та техніки. На теперішній час з резерву призвано близько 500 осіб.

Аналогічні заходи проводились на території Ставропольського та Краснодарського країв. Однак, план призову військовозобов’язаних був виконаний лише на 10%. Роботу військових комісаріатів та пунктів прийому/збору особового складу визнано незадовільною.
Громадяни Росії намагаються ухились від мобілізації, що пов’язано з їх побоюванням можливістю участі у бойових діях на території України, стверджують у ГУР МОУ.

На єдиному фоні навчання “Кавказ-2016” у період 5-9 вересня ц.р. проводяться також командно-штабні навчання 1-го та 2-го армійських корпусів російських окупаційних військ на сході України.

Протягом останнього часу така практика набула усталеного характеру, оскільки усі заходи оперативної і бойової підготовки зазначених корпусів проходять в єдиній системі збройних сил Росії та під контролем представників генерального штабу та Південного військового округу Росії.

Навчання російських окупаційних військ на сході України проводяться на фоні активної інформаційної кампанії зі сторони Росії, а також придушення роботи провідних українських теле- та радіоканалів в окупованих районах Луганської і Донецької областей.

Як заявляють аналітики ГУР, за рахунок проведення навчання “Кавказ-2016” російське керівництво намагається досягти ряду політичних цілей як внутрішнього, так і зовнішнього характеру, а саме:

  • відвернути увагу населення Росії від соціально-економічних проблем напередодні парламентських виборів (18 вересня ц.р.) на зовнішні воєнні загрози для Росії;
  • легалізувати анексію Криму за рахунок прибуття офіційних іноземних представників на територію півострова. У зв’язку з цим, на активну фазу навчання “Кавказ-2016” 9 вересня ц.р., яка відбудеться на військовому полігоні “Опук” (територія тимчасово окупованої АР Крим), були запрошені військові представники дипломатичних установ іноземних країн, акредитованих у Москві.

В цілому проведення Росією стратегічного командного навчання “Кавказ-2016” на південно-західному стратегічному напрямку, в т.ч. на території анексованого Криму, носить провокаційний характер, становить безпосередню воєнну загрозу для України та підриває регіональну безпеку.

Читайте також:
ГУР: У рамках навчань ЗС Росії формують біля кордонів України
потужне міжвидове угруповання

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна