Китай співпрацюватиме з “Антоновим”, але продаж ліцензії на “Мрію” виявився фейком

 

Президент компанії Aerospace Industry Corporation of China (AICC) Чжан Йоушен не підтвердив факт передачі українською стороною документації на виробництво літака Ан-225 “Мрія”. Про це він заявив у коментарі “Укрінформу“.

“Угода, підписана нами з українським державним підприємством “Антонов”, не передбачає передачу прав власності та технічної документації”, – сказав Чжан Йоушен.

Він пояснив, що підписаний 30 серпня в Пекіні рамковий документ містить три пункти: добудова в Україні в “якомога коротші терміни” другого у світі літака Ан-225; створення у перспективі на базі AICC виробничої лінії зі збирання літаків цього типу і формування виробничої бази запчастин до них.

Чжан сказав, що Ан-225 компанії потрібен виключно для “задоволення потреб міжнародної повітряної логістики AICC”. З цією ж метою компанія збирається придбати цілу партію літаків Ан-178.
За його словами, компанія працює фактично у всьому світу, плануючи довести парк експлуатованих вантажних літаків до тисячі.

“Мрію” в AICC вважають найбільш економічно ефективним літаком для доставки великого обсягу вантажів (не обов’язково надгабаритних) на далекі відстані. Йдеться, в тому числі, і про обслуговування потреб міжнародних замовників.

Керівник AICC, яка є недержавною структурою, зареєстрованою в Гонконзі, також заявив, що прийняв рішення створити у Києві логістичний центр – хаб, з якого будуть доставляти вантажі в інші країни Європи.

Чжан Йоушен зазначив, що переговори про це почалися ще близько шести років тому. План такого хабу може бути представлений уряду України вже через три місяці.

“Це тривале і дружнє співробітництво не тільки з “Антоновим”, але і з українським урядом”, – сказав керівник АІСС.

Посол України в Китаї Олег Дьомін зі свого боку повідомив кореспондентові “Укрінформу” про те, що “повідомлення про нібито передачу українським підприємством “Антонов” повного пакету прав на виробництво літака Ан-225 “Мрія” китайської компанії є фейком, організованим, мабуть, одним із російських медіа-ресурсів”.

“Про жодну передачу документації і технологій, технічних секретів, мова не йде. Йдеться про взаємовигідну співпрацю України та Китаю”, – підкреслив дипломат.

Раніше різні ЗМІ повідомляли, що ДП “Антонов” і китайська компанія Aerospace Industry Corporation of China підписали договір про співпрацю, згідно з яким до Китаю переходить право власності на гігантський літак-транспортер Ан-225, включаючи використання креслень і специфікацій літака.
Ан-225 “Мрія”, розроблений київським конструкторським бюро імені О. Антонова, на сьогоднішній день є найбільшим та найпотужнішим транспортним літаком у світі.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна