Кожен четвертий східний німець більше довіряє Путіну, ніж Меркель, – соціологія

 

У Німеччині 12% громадян довіряють президентові РФ Володимиру Путіну більше, ніж канцлеру ФРН Ангелі Меркель. Такими є результати опитування, проведеного інститутом Forsa на замовлення впливової газети Die Zeit.

При цьому “Путін-ентузіазм”, як називає його видання, у Східних землях Німеччини (територія колишньої НДР) значно вищий, ніж у “старій” ФРН.
“Серед респондентів у нових федеральних землях 23% дали Путіну перевагу над Меркель. У старих землях таких 10%”, – зазначає “Ді Цайт”.

Разючими є відмінності у ставленні до Путіна й Росії симпатиків більш центристських і радикальних партій ФРН.

Більше Путіну, ніж Меркель, довіряють 30% симпатиків націоналістичної євроскептичної партії “Альтернатива для Німеччини” (АдН, AfD).
Серед прихильників партії “Ліві” (Die Linke) ця частка навіть трохи більша – 31%.

Це ж опитування показало, що Путіну більше довіряють лише 3% виборців консервативного блоку ХДС/ХСС та 4% – Соціал-демократичної партії Німеччини (разом ці дві політичні сили становлять правлячу коаліцію в бундестазі).
Серед прихильників ліберальної Вільної демократичної партії (FDP) більше підтримують Кремль 6%, поміж “зелених” – лише 2%.

Наступні вибори до бундестагу пройдуть восени 2017 року. За даними соціологів, на хвилі антиіммігрантських настроїв рейтинг “Альтернативи для Німеччини” зріс до 14%, “Ліві” мають 10% підтримки.
При цьому підтримка ХДС і СДПН знижується й наразі становить 32% та 19% відповідно (на виборах-2013 було 41,5% і 26%).

На попередніх виборах 2013 року партія “Ді Лінке” пройшла до бундестагу з 8,6% голосів, при цьому створена того ж року “”АдН” отримала 4,7% голосів і залишалася поза федеральним парламентом (бар’єр – 5%).
ЗМІ неодноразово повідомляли про факти підтримки цих партій із Росії.

Згідно з опитуванням “Ді Цайт”, 57% німців вважають, що Путін не правий, коли думає, що Захід ставиться до Росії вороже, як у час холодної війни.

При цьому правоту Путіна в цьому питанні стверджують 62% прихильників “Лівих” і 78% – симпатиків “Альтернативи для Німеччини”.

Читайте також:
Результати місцевих виборів у Німеччині: праві популісти тріумфують,
партія Меркель втрачає підтримку

Через “історію Лізи” уряд Німеччини посилює боротьбу з російською пропагандою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна