Результати місцевих виборів у Німеччині: праві популісти тріумфують, партія Меркель втрачає підтримку

 

 

“Виборці покарали Меркель за політику відкритих дверей для біженців” – так європейські ЗМІ оцінюють результати місцевих виборів, що відбулися 13 березня в трьох землях Німеччини: Рейнланд-Пфальц, Баден-Вюртемберг та Саксонія-Ангальт.

Як повідомляє Reuters, результат цих виборів став великим кроком назад для тих політичних сил, що підтримують канцлера ФРН Ангелу Меркель. Згідно з даними екзит-полів та попереднього підрахунку голосів, її партія Християнсько-демократичний союз посіла лише друге місце в Баден-Вюртемберзі (поступившись “Зеленим”) та Рейнланд-Пфальці (де перемогла Соціал-демократична партія). Хоча соціологи пророкували ХДС перемогу в цих двох землях.

У Саксонії-Ангальт (столиця – Магдебург) ХДС таки вдалося вирватися в лідери, але загальний підсумок виборів залежатиме від того, які політичні сили сформують коаліції в місцевих парламентах. А поки що їх склад спрогнозувати складно.

В усіх трьох землях значний відсоток голосів виборців отримала правопопулістська партія “Альтернатива для Німеччини” (АдН): 23% (друге місце) у землі Саксонія-Ангальт; 12,5% – у Баден-Вюртемберзі й 11% – у Рейнланд-Пфальці.

Гасла АдН – “Надійні кордони”, “Зупинимо навалу мігрантів”, “Стоп хаосу з біженцями” тощо.

Успіх правих популістів може істотно ускладнити формування правлячої коаліції, адже решта партій рішуче відкидають можливість створення більшості разом з АдН.

Цікаво, що під час минулих виборів до Бундестагу 2013 року “Альтернатива…” не змогла подолати виборчий бар’єр. Але починаючи з 2014-го, її рейтинг неухильно зростає, і на місцевих виборах АдН стабільно впевнено проходить у земельні парламенти.

“Німеччина має фундаментальні проблеми, які й привели до такого електорального результату”, – заявив співголова АдН Фрауке Петрі.

У землі Баден-Вюртемберг (столиця – Штутгарт) уперше перемогу здобули “Зелені”, за яких проголосувало більше 31% виборців.
Цей регіон упродовж понад 50 років був опорою для ХДС, аж доки в 2011-му, після цунамі й катастрофи на ядерній станції “Фукусіма” в Японії, більшість на місцевих виборах отримали “Зелені” й Соціал-демократична партія, що сформували коаліцію в ландтазі. На цей раз СДПН не здобула там і 13%, що на 10% менше, ніж під час минулих виборів. А отже, їм та/або “Зеленим” доведеться брати в коаліційні партнери ще якусь політичну силу.

Загалом, саме соціал-демократів називають найбільшими лузерами недільних виборів, принаймні що стосується двох земель. У Саксонії-Ангальт СДПН втратила рівно половину своїх виборців, отримавши близько 10% голосів.

Зате у Рейнланд-Пфальці (столиця – Майнц) Соціал-демократична партія з понад 36% виявилася беззаперечним переможцем. Оскільки ХДС у цій землі здобула близько 32%, не виключено, що ці дві партії й створять у ландтазі “широку” правлячу коаліцію – таку саму, як на федеральному рівні, в Бундестазі.

Результати земельних виборів у Німеччині мають загальнодержавне значення, адже від складу регіональних парламентів залежить склад Бундесрату – законодавчого органу ФРН, який представляє федеральні землі. Бундесрат має право приймати або відкидати ініціативи федерального уряду.

Останнє соціологічне опитування перед недільними виборами показало, що рейтинг Меркель, який значно похитнувся через її сприятливу до біженців міграційну політику, почав активно зростати. І якби вибори в Бундестаг відбулися минулого тижня, її партія отримала б 50% підтримки.

Втім, результати голосування на місцях дещо похитнули оптимізм ХДС. Зазначимо, що вибори до федерального парламенту в Німеччині відбудуться 2017 року, і Ангела Меркель сподівається за їх результатами вчетверте посісти крісло канцлера ФРН.

Читайте також:
Меркель нагадала біженцям, що вони мають повернутися додому

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна