Через “історію Лізи” уряд Німеччини посилює боротьбу з російською пропагандою

 

Уряд Німеччини планує посилити заходи для боротьби з шпигунством, пропагандою та дезінформацією Росії.

Як повідомляє Deutsche Welle, Федеральна розвідувальна служба Німеччини та Федеральне відомство із захисту конституції у травні представлять урядові країни проміжну доповідь щодо діяльності російських спецслужб у ФРН.

Приводом до активізації боротьби з підривною діяльністю пропагандистів стала історія нібито зґвалтованої дівчинки Лізи.

Окрім того, Федеральна розвідувальна служба країни планує відновити роботу контррозвідки, практика якої була припинена після терактів 11 вересня 2001 року в США.

За посилення боротьби із російською пропагандою виступають представники правлячої партії ХДС/ХСС та “Союз 90/Зелені”. Ці політичні сили занепокоєні ймовірним фінансуванням з боку Кремля правопопулістських партій, зокрема партії “Альтернатива для Німеччини”.

“Тема російського впливу в Німеччині наразі стоїть в числі перших на політичному порядку денному”, – сказав представник ХСС Ганс-Петер Уль.
Він вимагає уваги правоохоронних органів Німеччини до активності Росії. “Стратегія з дестабілізації, яку Москва застосовує в ситуації кризи в Європейському Cоюзі, не є безпечною для нашої країни”, – додав політик.

Представниця “Зелених” Марілуїзе Бек розкритикувала німецьку наївність щодо впливу Росії на стан безпеки в Німеччині.
За її словами, Володимир Путін підживлює антикапіталістичні, націоналістичні та антизахідні настрої в німецькому суспільстві.

Читайте також:
Заанонсована пародія на Путіна так і не виїхала на головний карнавал Німеччини. ФОТО

Історія про “дівчинку Лізу” в Німеччині була вигадана кремлівською пропагандою, але перейшла в політичну площину і стала чинником загострення німецько-російських відносин.
ЗМІ повідомляли про це в січні 2016 року. Нібито зґвалтована арабськими біженцями 13-річна росіянка, яка з родиною живе в Берліні, насправді не буда жертвою іммігрантів, а втекла з дому до дорослого друга через проблеми з батьками і в школі. Таким був висновок розслідування німецької прокуратури.
Але з підліткової вигадки російські пропагандистські ЗМІ роздмухали міжнародний скандал. Глава МЗС РФ Сергій Лавров натякнув, що в європейській країні покривають злочини. Франк-Вальтер Штайнмайєр своєю чергою порадив кремлівському дипломату не лізти в чужі справи і не роздмухувати пропаганду державного рівня навколо неіснуючої події.

Те, що Ліза була вдома в родини друга, встановили за допомогою розшифровок мобільного оператора. Мама цього друга теж була вдома. Ліза зізналася, що версію з утриманням у полоні, де її ґвалтували вихідці з близькосхідного регіону, просто вигадала.

Однак на захист Лізи в Німеччині стала тамтешня російська громада. А саме цього, на думку експертів, і добивався Кремль, коли народжував фейк.
За висновком німецьких ЗМІ, справу “дівчинки Лізи” використали, щоб “мобілізувати” проти уряду Ангели Меркель численних німецьких росіян.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна