Системи е-декларування готова до запуску, – Держспецзв’язку

 

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації (ДССЗЗІ) затвердила надання атестату на комплексну систему захисту інформації системи е-декларування. Про це повідомив на брифінгу в середу голова служби Леонід Євдоченко, повідомляє “Європейська правда“.

“Недоліки, допущені компанією-розробником, усунуто. Держспецзв’язок виконав всі зобов’язання стосовно функціонування системи електронного декларування”, – заявив він.

“Надано позитивний експертний висновок на КСЗІ реєстру в обсязі, необхідному для подання, збереження та відображення інформації. Атестат відповідності сьогодні (31 серпня) буде переданий до НАЗК“, – додав посадовець.

Як повідомляла Новинарня, 15 серпня голова НАЗК Наталія Корчак заявила, що в Україні рівно о 00:00 офіційно стартувала система електронного декларування активів держчиновників, як і було передбачено. Водночас ця система запрацювала без передбаченої законом сертифікації.

Сертифікацію системі повинен був видати Держспецзв’язок. Однак у цій службі заявляють про проблеми з програмним забезпеченням для системи е-декларування.

У свою чергу, правозахисники наголошують, що запуск системи електронного декларування без сертифікації може дозволити чиновникам уникнути кримінальної відповідальності за декларування неправдивої інформації.

Починаючи з моменту запуску, першими – протягом 60 днів – декларації мають подати особи, які згідно зі статтею 50 Закону України “Про запобігання корупції” займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців – починаючи від президента, глави уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади.
Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року.

Затримка в роботі системи електронного декларування є перепоною для впровадження безвізового режиму ЄС для України.
Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ.

Члени Національного агентства з запобігання корупції ухвалили рішення про запуск повноцінної системи е-декларування з 1 вересня 2016 року.

Читайте також:
Порошенко нагадав, що для введення “безвізу” потрібно до 00:00 запустити е-декларування

Саміт ЄС-Україна відкладено до вирішення проблем “безвізу” й е-декларування

Гройсман пригрозив всім причетним до зриву е-декларування та дав часу до 1 вересня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна