Саміт ЄС-Україна відкладено до вирішення проблем “безвізу” й е-декларування

 

Саміт Україна-ЄС, який мав відбутися 19 травня, перенесено на жовтень-листопад. Про це повідомив у “Твіттері” брюссельський кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Йозвяк.

“Саміт Україна-ЄС, запланований на травень, найімовірніше відбудеться в жовтні-листопаді”, – написав він.

“Європейська правда” з посиланням на свої джерела підтверджує, що між Києвом та Брюсселем досягнуто домовленість про проведення саміту “лише після того, як буде домовленість про безвізовий режим”.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в ЄС готується ухвалити рішення про скасування візового режиму для України на початку осені з позитивним прогнозом.

Відомо, що схвалення “безвізу” з боку ЄС потребує часу з огляду на процедуру. Зокрема, питання скасування віз мають розглянути на засіданні парламентського комітету, після цього – схвалити на пленарному засіданні Європарламенту, і, на завершення, має відбутися його схвалення Радою ЄС (країнами-членами).

При цьому посол Євросоюзу в Україні Ян Томбінський заявляє, що до запуску повноцінного електронного декларування Україна не завершить виконання вимог ЄС для скасування віз.

“Я завжди казав [представникам влади]: робіть реформи, а не імітуйте процес! Ми втратили вісім місяців на створенні НАЗК. Чому? Хтозна. Нам обіцяли, що агентство запрацює ще вісім місяців тому”, – пояснив він на зустрічі з журналістами.

“Наразі досягнуті всі елементи, необхідні для скасування віз, окрім питання електронних декларацій. І це питання до України – виконати останній елемент, необхідний для того, щоби отримати безвізовий режим (запуск електронного декларування)”, – наголосив посол.

Томбінський не бачить можливості для ЄС вплинути на цей процес. “Є межа нашого впливу, і якщо дехто хоче нашкодити собі – то що ми  можемо зробити?” – поставив він зустрічне питання.

“Невелика група людей тримає заручниками всю Україну, блокуючи запровадження безвізового режиму”, – додав Томбінський, зазначивши, що з сумом сприймає те, що Україна досі не виконала всі умови та через це досі не отримала безвізовий режим.

Читайте також:
Гройсман пригрозив всім причетним до зриву е-декларування та дав часу до 1 вересня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна