В Києві проходить акція на підтримку в’язнів Кремля Сенцова і Кольченка

 

В Києві на Поштовій площі проходить акція на підтримку кремлівських в’язнів Олега Сенцова та Сергія Кольченка.

Сьогоні рік з дати винесення вироку Ростовським судом в Росії, який засудив Сенцова до 20 років та Кольценка до 10 років в’язниці.

“Кінорежисер Олег Сенцов і анархіст Олександр Кольченко вже два роки перебувають у російській неволі за сфабрикованою справою про “тероризм”. Ми вважаємо за необхідне висловити солідарність з людьми, яких піддано переслідуванням за проукраїнські погляди, громадянську позицію та прагнення до свободи в окупованому Росією Криму”, – написав у “Фейсбуці” колишній полонений Геннадій Афанасьєв та закликав приєднуватися до акції.

Акція розпочалась о 19:00.  Підтримати полонених прийшли багато людей, їх кількість постійно збільшується. Захід буде тривати не менш як дві години.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року російський суд засудив Сенцова й Кольченка за сфабрикованими обвинуваченнями у скоєнні “терактів” в Криму і залишив відбувати покарання в Росії.
У червні ц.р. Верховний суд Росії відмовився переглянути вирок українському режисерові.

Лише цього року Росія визнала Сенцова та засудженого разом із ним Олександра Кольченка громадянами України, що мало б тягнути за собою передачу Сенцова і Кольченка Києву для відбування покарання на Батьківщині.

У квітні ц.р. стало відомо, що Федеральна служба виконання покарань Росії представить мін’юсту РФ пропозиції щодо передачі чотирьох засуджених у Російській Федерації громадян України (серед яких Сенцов і Кольченко) для подальшого відбування покарання на батьківщині. Але рішення про передачу українців ухвалить федеральний суд, повідомили в прес-службі МЮ РФ. Відтоді Сенцов так і лишається в тюрмі в Якутії.

Навесні 2016 року кінорежисер Олег Сенцов заочно був відзначений в Україні Шевченківською премією.

Читайте також:
Лист Сенцова з російського полону: Не треба нас витягувати за будь-яку ціну, перемогу це не наблизить

З нагоди 40-річчя ув’язненого в РФ Сенцова в Києві відбуваються акції на його підтримку

Політв’язень Сенцов на етапі в Якутію: “За цього режиму правосуддя в РФ неможливе”. ВІДЕОІНТЕРВ’Ю

 

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна