Кияни про “вибухову” репетицію параду: “Так само починався замєс на Донбасі”

 

Олена Максименко
журналістка, фронтова волонтерка

(FB) 19 серпня, звуковий супровід репетиції параду Незалежності в Києві

“Репетиція оркестру”, млять.

Зустрілася з подругою і її однорічною малою. В однієї день народження сьогодні, в іншої минув нещодавно, з цієї нагоди засіли на Поштовій, в “Макдаку”, навернути кавки, щоб же ж з видом на Дніпро і красу.

Ідилію обірвав залп. Не салют ні разу. За звуком “бабах” до біса нагадував “зушку” (зенітна установка ЗУ-23-2), і зовсім поруч – так, що пластянки від кави на столику трухануло.

Саме на той момент мала робила одні з перших кроків, тримаючись долоньками за мої пальці.

На перший залп я ліниво подумала: ну щось десь рвонуло, хз, може, газовий балон.

Після третього залпу почали ревіти діти – усі, що були навколо. З Труханового піднімався дим.

Скажу чесно – вибухи на Сході уже перестали викликати в мене сплески адреналіну. Не тому, що смілива (ні разу!), а тому, що людина звикає тупо до всього. На петарди-салюти в Києві особливо гостро не реагувала.

Але, **лядь, ЗУШКА!!! На Трухановому!

Словом, я рефлекторно рявкнула: “В метро!”, і частина народу, що застигла в шоці, пострибала туди за нами. Інша частина побігла знімати вибухи на смартфони.

Виявляється, з малям на руках можна бігати доволі швидко – на кілька секунд відчула себе молодою ланню чи чимсь подібним. Фактор дитини – а чужих дітей у такі моменти не буває – він добряче міняє усе в свідомості. І реагуєш геть інакше, ніж реагував би сам.

На підході до метро залпи вщухли. Натовпом прокотилася інфа, що це була, блін, репетиція параду.

Репетиція, Карл, в країні, де гадають не “чи почнеться повномасштабний наступ”, а “коли почнеться повномасштабний наступ”.
Репетиція у суспільстві, де заборонені петарди і салюти.

Я істота, практично не травмована подіями війни, на щастя. І то, отримала нині кілька сивих волосин. А якщо на площі відпочивали бійці, що пройшли котел, скажімо?..

Бодай би попередження якесь в новинах (нє, попереджали про перекриття доріг і прогін техніки, але про стрільбу я нічого не зустрічала).

Десь так само “замєс” починався в Слов’янську, Сєвєродонецьку та інших містах. Отак, посеред білого дня. Де гуляли люди з дітьми. Де святкували дні народження. Де раділи життю. Тільки “прилітало” по-справжньому.

Читайте також:
ГУР: У рамках навчань ЗС Росії формують біля кордонів України
потужне міжвидове угруповання

Парад до 25-річчя може стати найбільшим в українській історії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна