Президент зустрівся з матерями і дружинами полонених українців. Говорили дуже відверто, – Геращенко

 

Ірина Геращенко
перший заступник голови Верховної Ради України,
представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з питань урегулювання ситуації на Донбасі

(FB)

Насправді, ця важлива зустріч планувалася і готувалася дуже давно. Ми з президентом і з мамами заручників давно обговорювали необхідність відвертої розмови про ситуацію зі звільненням.
Але нам потрібна була конкретика для цієї зустрічі, бо родини чекають позитивних новин.

У дружин і мам одне питання: коли? Коли наші хлопці будуть вдома.

Відповідь на це питання – коли, в який день і час всі бранці будуть звільнені – на жаль, знаходиться не в Києві. Хоч ми докладаємо всіх зусиль, аби звільнити заручників з окупованих територій і російських тюрем.

президент-мами-полонених4

Сьогодні була емоційно непроста, виснажлива, важлива і чесна розмова. І я дякую мамам і дружинам за їхнє багатотерпіння, їм правда дуже і дуже важко, бо в декого чоловіки в полоні вже майже два роки, а на руках малі діти, хворі батьки, маса соціальних і побутових проблем.

Але треба бути чесними і відповідальними навіть у таких важких розмовах і говорити тільки правду.

президент-мами-полонених

Важливо, що сьогодні ми знаємо точне місцеперебування 45 бранців зі 107 на окупованих територіях. І ОРДЛО, що до того упиралися, підтвердили утримання 45 бранців.

Важливо, що вперше за два роки до бранців допущено було міжнародну місію, представники ООН побачили заручників. Бо це жахливо, коли родини місяцями не знали, чи їхні рідні живі.

президент-мами-полонених1

Для України питання звільнення заручників є пріоритетним. І відповідь на те, коли хлопців звільнять – вона в Москві, бо там приймають ці рішення.

Ми робимо все, щоб розблокувати процес звільнення. Саме в цьому питанні ми готові до найбільших компромісів
Аби тільки інша сторона була до них готова.

Ми апелюємо до світу тиснути в цім питанні на Москву – всі заручники мають бути звільнені негайно.

президент-мами-полонених2

19 серпня заступник глави адміністрації президента Костянтин Єлісєєв передасть списки 45 бранців в Берліні радникам Ангели Меркель і Франсуа Олланда, аби керівники Німеччини і Франції порушили питання їх звільнення на найвищому рівні.

Прізвища кіборга Тараса Колодія, кіровоградця Сергія Глонтаря, героїв Миколи Герасименка, Лазаренка, Чуднєцова, Івана Ляси, Корінькова, всіх інших заручників мають звучати на весь світ, доки хлопці не будуть на волі.

Ми ще раз апелюємо до світу вимагати допуску Червоного Хреста на окуповані території, адже мандат і досвід цієї організації сприятиме пошуку зниклих, звільненню заручників.

Ми дуже відверто розповіли про всі наші зусилля щодо звільнення. Президент підкреслив, що жодне звільнення не відбулося без участі СБУ і відзначив важливість роботи мінської гуманітарної групи.

Хоч, якщо чесно, сьогодні жодне звільнення не відбувається без домовленостей на найвищому рівні і президент використовує всі можливості, аби звільняти хлопців.

президент-мами-полонених5

Нехай всі інші деталі сьогоднішньої зустрічі поки що залишаються за кадром – аби не нашкодити, аби всіх витягти.

Вірю в це. 26 серпня і 7 вересня в Мінську говоритимемо про залучення Червоного Хреста до пошуку і звільнення, треба врешті решт вирішити це питання.

На зустрічі з мамами і дружинами були ті, хто на постійному контакті з родинами і займається цими питаннями, зокрема голова СБУ Василь Грицак, його підлеглі, були [народна депутатка] Ірина Луценко, інші, причетні до цієї важкої роботи.

Читайте також:
Матері полонених більше не мають сили голодувати і вирішили самі їхати до бойовиків

У полоні сепаратистів – 107 українців, звільнені – понад 3 тисячі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна