В Мінську представники ОРДЛО уже визнали утримування 45 полонених, Україна вимагає 107

 

Сьогодні, 3 серпня, в Мінську знову підняли питання звільнення заручників. Українська сторона у тристоронній контактній групі (Україна – Організація з безпеки та співробітництва в Європі – Росія) із врегулювання ситуації на Донбасі заявляє про перебування в полоні бойовиків 107 українців, бойовики визнали лише перебування 45 полонених. Про це написала прес-секретар представника України у тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер за результатами зустрічі контактної групи в Мінську.

“Сьогодні представники ОРДЛО визнали, що в заручниках на непідконтрольній Україні частини Донбасу перебувають 45 людей. У цілому ми вимагаємо звільнення 107 незаконно утримуваних осіб”, – написала вона.

Оліфер зазначила, що представники “ДНР/ЛНР” довгий час не давали інформації про місцезнаходження багатьох українців, стверджуючи перед цим, що в них тільки 21 людина.

Також зазнчається, що українська сторона наполягає на відкритті контрольного пункту в’їзду-виїзду в Золотому (Луганська область).

“Україна в черговий раз загострила питання відкриття КПВВ у Золотому. Представники ОБСЄ підтверджують: немає причин, щоб не відкривати цей пункт пропуску, який так потрібен жителям Луганської області”, – повідомила вона.

Водночас Оліфер зазначила, що представники самопроголошеної “Луганської народної республіки” не надали чітких пояснень щодо причин, з яких блокують відкриття цього пункту пропуску.

Під час засідання також піднімали питання щодо випадків агресії й залякування спостерігачів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

“Також ми стурбовані випадками агресії по відношенню до співробітників СММ ОБСЄ, які трапляються на непідконтрольній Україні частини Донбасу. Спроби залякування й систематичні обстріли дронів ОБСЄ – пряма загроза базовим принципам “мінських домовленостей”, – зазначила вона.

Оліфер підкреслила, що безпека залишається ключем до повноцінного вирішення політичних, гуманітарних і соціально-економічних проблем.

Читайте також:
Бойовики в Мінську передали Україні документи вбитого добровольця Сліпака

Геращенко після Мінська: У полоні ОРДЛО – 108 українців. Сепаратисти знову відмовилися від обміну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна