Молодший сержант ЗСУ Беленюк у сутичці за борцівське “золото” Ріо поступився грузину з Росії. ОНОВЛЕНО

 

25-річний киянин Жан Беленюк у фіналі змагань із греко-римської боротьби у ваговій категорії до 85 кг поступився представникові Росії Давіту Чакветадзе.

Перший період сутички за “золото” Беленюк виграв з рахунком 2:0. Спершу афроукраїнець спершу вдало відстояв у партері, а потім успішно діяв уже на партері суперника.

Але в другій частині поєдинку при неоднозначному суддівстві очки набирав лише росіянин. Беленюка оштрафували одразу на 3 очки, коли він зачепив ногу суперника, а потім арбітри тричі ставили українця в партер і нагородили Чекветадзе 6 балами фактично за одну атаку. Остаточний рахунок поєдинку – 2:9.

Давит ЧакветадзеВарто зазначити, що суддя на килимі був із Грузії, а 23-річний Чакветадзе – теж етнічний грузин, уродженець Кутаїсі.
Показово також, що в секторі російських уболівальників були, крім триколорів, і грузинські прапори.

Українські коментатори принагідно нагадали, що недарма боротьба вважається найбільш корумпованим видом спорту.

ОНОВЛЕНО
Сам Беленюк по завершенні поєдинку також заявив, що Чакветадзе допомогли судді.

“При всіх рівних суддівський фактор спрацював у першу чергу. На жаль, довелося зіткнутися з великим лобі Росії у Міжнародній федерації боротьби. Наприклад, коли я вів в рахунку, мене ставили в партер. Це взагалі не прийнято в боротьбі.
До того ж, я не ухилявся від поєдинку, не бігав від суперника. Вів у рахунку в першому періоді, дуже прикро програти в такій ситуації. Я не задоволений срібною нагородою Олімпіади. Націлювався тільки на золото“, – цитує українського борця УНІАН.

На шляху до вирішальної сутички Беленюк виявився сильнішим за білоруса Джавіда Гамзатова, який згодом виборов “бронзу”, болгарина Ніколая Байракова та єгиптянина Ахмеда Саада.

Жан Беленюк – уродженець Києва, молодший сержант Збройних сил України. Чемпіон світу 2015 року, дворазовий переможець першостей Європи (2014 і 2016), найкращий борець класичного стилю у світі 2015 року за версією Міжнародної федерації об’єднаних стилів боротьби.

Його мати – українка, батька – руандієць (хуту), який навчався в столиці України в авіаційному університеті й загинув під час громадянської війни на батьківщині.

Військового й борця Беленюка на турнірі в Ріо дистанційно підтримувала прес-служба Міністерства оборони України:

Срібна медаль Беленюка стала п’ятою нагородою для України на Олімпіаді-2016. Тепер у нашої команди чотири “срібла” й одна “бронза”.

Читайте також:
Аласанія пояснив, чому в трансляціях з Олімпіади UA:Перший показує
не всіх українських спортсменів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна