Аласанія пояснив, чому в трансляціях з Олімпіади UA:Перший показує не всіх українських спортсменів

 

Телеканал UA:Перший, який транслює Олімпійські Ігри в Ріо-де-Жанейро в Україні, не винен у тому, що українські телеглядачі не побачили багатьох важливих поєдинків Олімпіади-2016 за участю наших спортсменів.
Такими є умови, в які поставила українського мовника комерційна компанія OBS, уповноважена МОК на трансляцію Олімпіади по всьому світу.

Про це генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія розповів в інтерв’ю сайту “Телекритика“, яке оприлюднив у “Фейсбуці“.

Зураб Аласанія. Фото з ФБ

Зураб Аласанія. Фото з ФБ

“Щодня на Олімпіаді-2016 у Ріо відбувається близько ста подій. 27 спортивних дисциплін, у кожній з них одночасно можуть проводитися змагання на декількох локаціях (полях, кортах, доріжках, рингах etc).

Компанія OBS знімає на відео більшість із цих подій і надає окрему можливість для унілатеральних каналів – тобто будь-яку з цих подій можна замовити окремо і перегнати в свою країну по одному окремому каналу за окрему плату (близько 5-7 тисяч доларів).

Це можна зробити, перебуваючи там, на місці події. У такому варіанті власна знімальна група і сама може знімати змагання, передаючи сигнал через унілатеральний канал у свій ефір. Але якщо вас там немає – ви можете користуватися тільки 13 каналами в мультилатералі”, – пояснив Аласанія.

*Про те, чому знімальної групи UA:Першого в Ріо немає, читайте нижче.

Мультилатеральний сигнал – це пакет із 13 каналів трансляцій, який уповноважена на це компанія OBS ретранслює по всьому світу. За словами гендиректора НТКУ, один із цих 13 каналів – новинний, тобто “збірна солянка” цікавих моментів. Решта 12 каналів – із майданчиків змагань.

І з цього мультилатералу (тобто всього лише 12 подій, які обрала для трансляції OBS із кількох десятків змагань, що можуть одночасно відбуватися в Ріо), UA:Перший за договором може обрати для показу лише одну.

А отже, якщо конкретний майданчик, де в цей момент виступають українські спортсмени, до переліку з 12 подій не потрапив – UA:Перший його показати неспроможний.

Фехтування наших шаблісток із росіянками у фіналі глядачі UA:Першого побачили, а от півфінальний поєдинок українок з італійками телеканал не показав. Фото Reuters

Фехтування наших шаблісток із росіянками у фіналі глядачі UA:Першого побачили, а от півфінальний поєдинок українок з італійками телеканал не показав. Фото Reuters

Загалом, за словами Зураба Аласанії, склад платежів за трансляції Олімпійських Ігор має такий вигляд:

1) Ліцензія (права на показ).
На 2014 і 2016 рік тендер Міжнародного олімпійського комітету на продаж прав виграла “Ле Гарден Спорт” (колишня Sport 5). Сума, виплачена цій компанії UA: Першим за пакет зимової Олімпіади-2014 в Сочі та літньої Олімпіади-2016 у Ріо, озвучена бути не може – це комерційна таємниця, обумовлена контрактом.

2) Договір із комерційною компанією OBS, уповноваженою “Ле Гарден Спорт” на доставку мультилатерального сигналу.
Вартість пакета – 200 тисяч доларів (повністю сплачено UA: Першим у 2015-2016 рр.).

3) Договір із OBS про надання додаткових послуг – коментаторські позиції (кабіни на місцях проведення змагань, обладнані всім необхідним для трансляцій у прямому ефірі), оренда офісу, офісне обладнання, комунікації в усіх робочих локаціях, унілатеральний канал (можливість замовити окремий канал передачі трансляції з Бразилії в Україну, якщо якесь зі змагань не ввійшло в мультилатеральний канал).
Вартість цього пакету – також 200 тисяч доларів.

Десятки спроб UA: Першого домогтися від Кабінету Міністрів цих оплат у 2015 році – ні до чого не привели. Грошей на це не знайшлося.

4) Логістичний бюджет. Квитки на літак для команди каналу, готель (або хостел), транспорт, розмитнення тимчасово ввезеної техніки, інтернет, місцевий мобільний зв’язок і т.ін.
З розрахунку мінімально можливого охоплення змагань – 15 осіб (п’ять знімальних груп “журналіст-оператор”, два коментатори прямого ефіру, режисер трансляції, два інженери відеомонтажу – все разом 70 тисяч доларів.
За негласною традицією ці витрати завжди покривалися готівкою з нелегальних прибутків каналу.

З 2014 року нелегальних прибутків UA: Перший не практикує. Мінфін, Мінспорту, НОК – пообіцяли посприяти легальній відправці команди. Не відправили.

З огляду на пункт 4, українські телевізійники у Ріо-де-Жанейро офіційно не присутні, а отже не мають змоги вибрати для показу той виступ спортсменів, який не увійшов у відібраний компанією OBS мультилатеральний канал.

Оскільки для міжнародної компанії OBS Україна пріоритетом не є, там обирають сигнал для 12-канальної трансляції за своїми критеріями, виходячи з міжнародного інтересу до дисциплін і спортивного статусу країн, зазначає Аласанія.

"Офіційні" українські телевізійники в олімпійському селищі в Ріо не присутні

“Офіційні” українські телевізійники в олімпійському селищі в Ріо не присутні

Він також додав, що раніше “всі взаємовідносини з Олімпіадою” UA:Перший раніше здійснював через Європейську мовну спілку (ЕМС), яка від імені 79 суспільних каналів Європи брала участь в аукціонах і купувала права на трансляції.

“Тобто ми мали один договір з ЕМС – і все. Решту робила ЕМС, – включно з усіма згаданими договорами з OBS. (…) А ще терпляча ЕМС могла місяцями спокійно чекати сплати з нашого боку. Тепер усе інакше. Тендер на Олімпіади 2014 і 2016 виграла компанія “Ле Гарде Спорт”, на Олімпіади 2020 і 2022 – компанія “Діскавері”. Ставлення до України і відносини з Україною – «нічого особистого, чистий бізнес»”, – констатує Аласанія.

На запитання, чому під час зимових Ігор у Сочі таких скарг від незадоволених якістю трансляції телеглядачів не було, голова НТКУ зауважив:

“Тому що літню Олімпіаду дивляться завжди більше, ніж зимову; тому що українських спортсменів у літніх Олімпіадах бере участь втричі більше, ніж у зимових; тому що остання зимова Олімпіада проходила в лютому 2014 року – пам’ятаємо ж, що це за час для країни? – та ще й в Сочі, і кому вона нафіг потрібна була в Україні?”

При цьому, за словами Аласанії, контрактні зобов’язання щодо зимової Олімпіади – показ обов’язкових 100 годин, літньої – 200 годин.

Гендиректор НТКУ також розповів: якщо у 2012 році “на Олімпіаду” на головному державному телеканалі працювало близько 400 людей, то у 2016-му – близько 100.

“Більше просто немає. Фізично. Люди йдуть через вкрай низькі зарплати, а ті, хто є – працюють з 11-ї ранку до 4-5-ї наступного ранку, і так кожен день”, – розповів пан Зураб.

“Треба показувати регулярні чемпіонати – світу, Європи, а вже разом з тим Олімпіади. Тоді й спортсмени будуть на слуху, і глядач буде пам’ятати про них, і буде дивитися змагання за їх участі, і рейтинги показів буде вище, і рекламодавець піде на спонсорство і рекламу”, – вважає голова НТКУ.

При цьому, за його словами, рекламний ринок в Україні зараз “навіть не смішний, а сумний – 170 мільйонів доларів за рік, на всі 834 зарєєстровані телерадіоорганізації. З сегменту, в якому немає грошей – йдуть не тільки спортсмени, а й коментатори. Який сенс навчатися професії, затребуваної один раз на рік?” – прокоментував Аласанія закиди щодо не завжди якісного коментаторства.

Він також розповів, що ситуація з показом Паралімпійських Ігор буде кращою – UA:Перший покаже практично всі змагання, де є наші спортсмени.

“У даному випадку Національний Паралімпійський комітет” спрацював набагато краще, ніж Олімпійський. У Ріо буде знімати українська команда – хоч і не каналу, але дружнього продакшну”, – пояснив гендиректор НТКУ.

Один із коментаторів спортивної редакції UA:Першого підтвердив для Новинарні, що головна причина незадовільного для українців показу Олімпіади – найдешевший з усіх можливих контракт на трансляцію, укладений ще до 2014 року. Він, зокрема, зовсім не передбачає демонстрацію футбольного турніру Олімпіади.

Водночас коментатори визнають і помилки своїх редакторів у Києві. Наприклад, коли потенційно “медальні” для України змагання зі стрільби показали із затримкою на 15-20 хвилин, тримаючи при цьому на екрані плашку “Прямий ефір”.

“Уже весь український “Фейсбук” святкує срібну медаль Куліша, а наш “прямий ефір” ще ні про що не знає”, – констатував співрозмовник.

Також до проявів низької професійності київської редакції варто зарахувати випадки, подібні до стрибків у воду в жінок, коли трансляцію перервали на половині речення перед вирішальним виступом однієї з фавориток і ввімкнули в запису (!) другу чверть баскетбольного матчу групового турніру США – Франція.

Читайте також:
Трансляція Олімпіади з Ріо: де й коли дивитися в Україні

Представництво України на Олімпіаді-2016 – найменше за весь час літніх Ігор. СПИСОК

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна