Міністр інфраструктури назвав “ганьбою” е-декларування без сертифікату й готовий подати звіт повторно

 

Запуск системи електронного декларування активів чиновників без належної сертифікації Держспецзв’язку є неприпустимим і навіть ганебним, вважає міністр інфраструктури Володимир Омелян.

“Я вважаю, що це ганьба. Пояснення можна знайти усьому, але такі речі недопустимі”, – сказав міністр у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна”.

Омелян зазначив, що сам планує подати електронну декларацію у вересні, проте якщо до цього моменту сертифікат відповідності ще не буде отримано, міністр готовий подати декларацію повторно.

“Я подам декларацію одразу, як можу знайти час на це. Думаю, у вересні. Якщо буде необхідно, подам її ще раз”, – зазначив міністр.

Читайте також:
Гройсман закликав атестувати систему е-декларування якнайшвидше
і покарати винних у затримці

Як відомо, в ніч на 15 серпня сайт Національного агентства із запобігання корупції відкрив доступ до інтерфейсу електронного декларування.
Водночас через відсутність атестату захисту інформації ці декларації не можна використовувати як доказ в суді. Відповідно, посадовців, що опублікують неправдиву інформацію про свої статки, неможливо буде притягнути до відповідальності.

У “Transparency International Україна” висловили обурення запуском системи без належної сертифікації та вважають, що відповідальні за це посадові особи мають піти у відставку.

Голова Комітету Верховної Ради з питань протидії корупції, народний депутат від фракції “Самопоміч” Єгор Соболєв закликав наразі не подавати електронних декларацій, щоб не “потурати шахраям”, і боротися за виправлення ситуації, оскільки система декларування без сертифікації не є офіційним джерелом доказів для правосуддя.

Згідно із законом про запобігання корупції, розширені електронні декларації мають подати в 60-денний термін після запуску системи е-декларування посадові особи, що обіймають відповідальне та особливо відповідальне становище. Серед них, зокрема, президент і прем’єр-міністр із радниками та помічниками, члени Кабміну, заступники міністрів, члени Нацкомісії та АМКУ, голови ФДМ та НБУ і їхні заступники, народні депутати, а також особи, посади яких належать до посад державної служби категорії “А” або “Б”, а також судді, прокурори та слідчі, керівники, заступники керівників держорганів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України, військові посадові особи вищого офіцерського складу.

Читайте також:
В ЄС нагадали, що вимагають від України сертифікації системи е-декларування

Головний винуватець зриву е-декларування – Турчинов,
Порошенко теж причетний, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна