Адвокатку Монтян і журналіста Бойка не випустили з України через базу “Миротворця”

 

Київська адвокатка Тетяна Монтян та журналіст Володимир Бойко були затримані українськими прикордонниками на кордоні з Польщею у Львівській області і не змогли виїхати з України. Підставою для цього стало їх потрапляння до бази сайту “Миротворець”.

Затримання відбулося на КПП “Грушів” у Яворівському районі ввечері 12 серпня, про що сама Монтян повідомляла на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

Монтян прямувала у Краків, аби сісти там на літак до Барселони, а Бойко – до Брно. Однак наразі вони залишаються в Україні.

“Прикордонники забрали в мене закордонний паспорт і не віддають, посилаючись на те, що СБУ вніс мене в якусь базу”, – писала Тетяна Монтян.

Володимир Бойко в соцмережі теж повідомив про своє затримання: “Сьогодні (12 серпня) я сподівався потрапити до Чехії, де завтра в мене починаються спортивні збори. Їхав на автомобілі. У прикордонному переході “Грушів” пройшов паспортно-митні формальності і в’їхав на територію Польщі, став у чергу. Як тут до мене підійшов український прикордонник і попросив мій паспорт. Після чого мені було оголошено, що я затриманий (фактично вже на території Польщі!) на прохання Служби безпеки України. Ніяких претензій до мене прикордонники не мають, тому скласти протокол затримання не можуть, пояснити причину вилучення паспорта не здатні – кажуть, що подзвонили з СБУ й усно, без будь-яких законних підстав, попросили не випускати мене з України”.

У своєму дописів у “Фейсбуці” Бойко заявив, що його було затримано за вказівкою голови Служби безпеки України Василя Грицака, якого “Бог позбавив розуму”.

“Принаймні, у здорову голову йому б не спала думка затримувати мене на кордоні з Польщею на прохання народного депутата Антона Геращенка. Я підозрюю, що в такий невибагливий спосіб Антон Юрійович вирішив мені помститись за публікації про роту «Торнадо» та витівки Гришина-Семенченка. Втім, хотілося б почути пояснення самого Геращенка, оскільки з посиланням саме на нього, його сайт «Миротворець» та вказівки з Центрального апарату СБУ 12 серпня 2016 року я був затриманий співробітниками Державної прикордонної служби на прикордонному переході «Грушів» у Львівській області”, – написав Бойко.

“Що ж стосується Монтян, то їй паспорт не повернули на тій підставі – тільки не смійтесь – що СБУ неофіційно попрохала не випускати Монтян за кордон до тих пір, доки вона не надасть пояснення з приводу інформації, розміщеної щодо неї Антоном Геращенком на сайті «Миротворець»“, – розповів Бойко у соцмережі.

Володимир Бойко і Тетяна Монтян

Володимир Бойко і Тетяна Монтян

За словами Монтян, пізніше українські прикордонники заявили, що підставою для затримання став той факт, що Бойко не надав свій транспортний засіб для огляду.
Надалі його авто обшукали.

Після тривалих розбирань паспорти повернули.

“Срана гебня підставила погранців – СБУ заявило, що до нас з Бойком не має претензій. Тепер погранці дружно вмовляють нас з Бойком взяти наші паспорти та їхати, куди їхали… Але ми вже їхати нікуди не хочемо і вимагаємо прокурора та представника СБУ”, – написала Монтян незадовго до півночі.

“Щодо Бойка складено протокол за ч. 1 ст. 18510 КУпАП, та повернуто паспорти – і йому, і мені. Повернуто о 3:56, без будь-яких штампів у них”, – також заявила вона.

“Врешті-решт о 3:55, через сім годин після мого затримання мені повернули паспорт і випровадили з території прикордонного переходу в сторону Львова, порекомендувавши всі питання ставити Службі безпеки України та Антону Геращенку. При цьому на прохання СБУ стосовно мене був складений адмінпротокол про невиконання мною якихось “законних” вимог військовослужбовця Держприкордонслужби (відмова надати авто для поглибленого огляду – “Н”), де в якості свідка мого адмінправопорушення зазначена адвокат Тетяна Монтян”, – додав Володимир Бойко.

“Зараз ідемо в прокуратуру Львівської області, писати заяви про злочин відносно усіх і цієї бидлятіни”, – повідомила після цього Монтян.

Пізніше вона оприлюднила документ, згідно з яким інформацію “про незаконне затримання” Бойка Володимира Марковича було внесено до ЄРДР.

ОНОВЛЕНО. Речник Державної прикордонної служби України Олег Слободян виклав у соцмережі відео з кадрами розмови Монтян і прикордонників.

“Прийде Росія, вас всіх повішають на телеграфних стовпах, а я буду рада”, – сказала Тетяна Монтян.

Журналіст Бойко, уродженець Донецька, спеціалізується на кримінальній тематиці та є близьким до деяких правоохоронних кіл, зокрема прокуратури, при цьому різко критично ставиться до керівництва МВС, депутатів фракції “Народний фронт” тощо.

Адвокат Монтян відома також як політична діячка опозиційного спрямування, противниця Майдану та війни на Донбасі. У 2014 році вона відвідала окуповані Донецьк та Луганськ, провівши публічні зустрічі та інші акції разом із терористами “ДНР” і “ЛНР”.
Також Монтян є адвокатом журналіста Руслана Коцаби, якого затримали за підозрою в державній зраді і шпигунстві, засудили до ув’язнення за перешкоджання ЗСУ в період мобілізації, але згодом виправдали через апеляцію.

Сайт “Миротворець” у своїй базі називає Тетяну Монтян “поплічницею бойовиків”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна