Поцілувавши “зеленого чоловічка”, французький депутат заявив, що Європа визнає Крим російським через рік. ПАРЄ не зважає

 

Депутат Національних зборів Франції Тьєррі Маріані, який разом із французькою делегацією перебуває з візитом в окупованому Криму, припустив, що західні країни можуть визнати анексію півострова Росією через рік.

“Через вісім місяців будуть вибори у Франції, в США, потім у Німеччині. Я думаю, багато речей можуть помінятися… Під час нашого візиту [до Криму] в нас сформувалась думка, що рішення повернутися в Росію відображає думку більшості населення”, — цитує російська агенція ТАСС слова Маріані.

Він також розкритикував санкції Заходу проти Росії і заявив, що їх необхідно скасувати найближчим часом.

Крім цих заяв, увагу ЗМІ привернула сама поведінка 11 французьких депутатів у Криму. Зокрема, вони сфотографувалися в Сімферополі біля скульптури, яка зображує російського солдата-спецпризначенця в період окупації півострова військами РФ у 2014 році. При цьому один із французів поцілував цей “пам’ятник ввічливим людям”, як називає його російська пропаганда.

Українська делегація направила у Парламентську асамблею Ради Європи заяву в зв’язку з візитом французьких депутатів в окупований Крим.
Відповідний документ оприлюднив у соцмережі голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар’єв.

У заяві зазначено, що нездатність ПАРЄ реагувати на порушення міжнародного права її делегатами підриває довіру до Асамблеї.

“З глибоким розчаруванням ми сприйняли повідомлення про черговий протизаконний візит в Крим групи французьких депутатів на чолі з делегатом ПАРЄ Тьєрі Маріані.

Від імені всієї української делегації заявляю що ми обурені зухвалим ігноруванням українського та міжнародного законодавства, в чому Маріані проявив себе як рецидивіст. Ми не збираємося поважати і толерувати права політиків на демонстративне ігнорування законів та неповагу до держав-членів Ради Європи. Додане фото з пам’ятником так званим “зеленим чоловічкам” лише доводить свідоме висловлення французькими політиками неповаги до територіальної цілісності України.

З іншого боку, висловлюємо жаль що Парламентська асамблея Ради Європи після аналогічного “візиту” в Крим рік тому трьох представників Франції в ПАРЄ так і не змогла встановити правила, які би регламентували повагу до міжнародного і національного законодавства з боку делегатів ПАРЄ.

Разом з висловлюванням деякими делегатами ПАРЄ готовності прийняти делегацію РФ без дозволених правилами ПАРЄ обмежень за невідповідність РФ стандартам Ради Європи, це все разом підриває довіру до самої Асамблеї як органа, який стоїть на сторожі демократії, прав людини та верховенства права”, – наголосив Ар’єв.

У свою чергу член делегації в ПАРЄ, перша заступниця голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зазначила: “Деякі депутати-конформісти в ПАРЄ зраджують всі принципи Асамблеї. Не вірю в їх альтруїзм. Тим часом Росія через своїх лобістів – любителів нафторублів впевнено розвалює систему світової безпеки і руйнує інституції, що мали б дбати про мир на європейському континенті, а не шукати виправдання диктаторським режимам”.

“Україна засуджує французьких політиків, які відвідали окупований Крим. Ці політики нічим не відрізняються від тих, хто виправдовував агресію Гітлера в 40-х роках минулого сторіччя”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

Нагадаємо, французька парламентська делегація прибула в Крим 29 липня і перебуває там до 31 липня.

МЗС України висловило протест з приводу візиту французьких політиків.

В МЗС Франції назвали намір французьких парламентарів відвідати окупований Крим “протизаконною ініціативою”, яка не має “нічого спільного з позицією МЗС Франції, Євросоюзу та усього міжнародного співтовариства”.

Як відомо, група французьких депутатів на чолі з Тьєррі Маріані у другій половині липня минулого року здійснила аналогічний візит до анексованого Криму. Поїздка викликала несхвальну реакцію і в МЗС Франції, і в МЗС України.

У січні цього року Парламентська асамблея Ради Європи прийняла рішення про те, що європейські парламентарі – незалежно від свого статусу – нестимуть відповідальність за відвідування Криму та окупованих районів Донбасу в обхід українських законів.

СБУ заборонила в’їзд в Україну всім  французьким депутатам, що їздили до Криму.
Цього року до складу французької делегації входять шість депутатів, які не їздили до Криму минулого року.

Читайте також:
МЗС протестує проти візиту Медведєва в окупований Крим

Хто в парламенті Франції голосував за зняття санкцій з Росії і що це означає

У ЄС припускають, що наступного року знімуть санкції з Росії в одному з секторів

Трамп готовий враховувати “російський вибір кримчан”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна