МЗС протестує проти візиту Медведєва в окупований Крим

Міністерство закордонних справ протестує проти несанкціонованого візиту прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва в окупований Росією Крим. Про це йдеться в повідомленні МЗС.

“Чергове відвідування посадовою особою Російської Федерації Автономної Республіки Крим, що є невід’ємною частиною України, свідчить про триваючу зневагу російською стороною Уставом ООН, Резолюцією ГА ООН А/RES/68/262 “Територіальна цілісність України”, Бакинської Декларації та резолюціями Парламентської Асамблеї ОБСЄ, принципами і нормами міжнародного права”, – сказано в повідомленні.

У МЗС наголосили, що Крим і Севастополь були, є і будуть залишатися територією України в її міжнародно визнаних кордонах.

“Це визнається всім світом, що дав належну оцінку діям російської сторони і продовжує застосовувати відповідні обмежувальні заходи. Тому спроби посадових осіб Росії інтерпретувати подібні “візити” в Україні як внутрішньодержавні поїздки є незначними”, – сказано в повідомленні.

Міністерству закордонних справ Росії відправлено відповідну ноту протесту.

Також МЗС закликає іноземців дотримуватися українського законодавства під час відвідування анексованого Росією Криму.

“У зв’язку з випадками порушення іноземними громадянами порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим і в Севастополь МЗС України вкотре наголошує, що іноземці й особи без громадянства мають право в’їжджати в окупований Крим лише згідно з законодавством України, нормами міжнародного права й з урахуванням резолюції Генеральної асамблеї ООН від 27 березня 2014 року”, – сказано в ньому.

Зазначається, що в’їзд іноземців й осіб без громадянства на тимчасово окуповану територію України й виїзд із неї допускаються тільки за наявності спеціального дозволу компетентних органів через контрольні пункти в’їзду-виїзду.

Передбачений чинним законодавством України правовий режим в’їзду-виїзду на тимчасово окуповану територію України буде діяти до повного відновлення суверенітету України на тимчасово окупованій території.

Нехтування законодавством України під час відвідування тимчасово окупованої території Криму розглядається українською стороною як свідоме потурання Росії як державі-агресорові й окупантові, а також як неповага суверенітету й територіальної цілісності України.

Ми ще раз вимагаємо від всіх іноземних громадян чітко дотримуватися законодавства України й норм міжнародного права.

В Україні будуть адекватно реагувати на будь-які факти порушення встановленого порядку й притягувати порушників до відповідальності, у тому числі через застосування певних законодавством України обмежень, зокрема заборони на в’їзд на територію України.

Читайте також:
МЗС України надіслало ноту росіянам через візит Шойгу в Крим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна