Спінінг, тирса, коні. Топ схованок цигаркових контрабандистів останнього тижня

 

1

Сьогодні, 23 липня, вночі на ділянці відділу “Рівне” прикордонники Луцького загону запобігли незаконному переміщенню через річку Західний Буг із України до Республіки Польща 4 ящиків цигарок NZ без акцизних марок за допомогою… закидання спінінга.

Відпрацьовуючи оперативну інформацію щодо протиправної діяльності на одному з напрямків, близько першої години прикордонний патруль затримав біля кордону на березі річки двох молодиків. Вони саме подолали контрольно-слідову смугу та приготувались переправити цигарки на сусідню сторону річки, використовуючи при цьому рибальський спінінг.

Як повідомляє Держприкордонслужба, затриманими виявились 18-річні місцеві мешканці с. Старовойтово Любомльського району Волині. За спробу незаконного перетинання державного кордону їх чекає суд.
Також встановлюються інші причетні до протиправної діяльності особи, а 2 тисячі пачок сигарет буде передано до органів фіскальної служби.

2

Сьогодні ж у пункті пропуску “Ужгород” прикордонники Чопського загону спільно з працівниками митниці завадили спробі незаконного перевезення через державний кордон великої кількості сигарет.
Тютюнові вироби контрабандисти заховали серед вантажу пиломатеріалів, повідомляє Держприкордонслужба.

Вантажний автомобіль DAF, у якому й знайшли сховки, слідував на виїзд з України. За документами ним везли вантаж у Чехію.

У ході контролю та огляду транспортного засобу, під час аналізу наявної інформації, у прикордонників виникли певні підозри, що через кордон можуть переміщувати тютюнові вироби.

До перевірки також залучили службового собаку, натренованого на пошук курива. Тож після “спрацювання” чотирилапого помічника підозри посилилися.
Тому було прийнято рішення про проведення поглибленого огляду транспортного засобу, у результаті якого серед вантажу пиломатеріалів були виявлені контрабандні сигарети білоруського виробництва без акцизних марок України.
Вони знаходилися в спеціально виготовлених тайниках, а саме – бокових частинах дощок.

2

Також сьогодні на Закарпатті прикордонники встановити місце, де порушники планували здійснити переміщення сигарет в Угорщину. Силовики влаштували контрабандистам засідку.

Очікувати довелося чимало. Зважаючи, що ділянка кордону в Закарпатській області прикрита додатковими мобільними групами прикордонників порушники ведуть себе досить обачливо. Перед здійсненням оборудки вони всіляко намагаються викрити місце знаходження прикордонних нарядів.

У момент, коли група контрабандистів саме підходила зі своє ношею до кордону, прикордонники викрили себе. Не чекаючи такої зустрічі з правоохоронцями, ділки покидали пакунки та почали тікати. Аби їх зупинити довелося здійснити попереджувальні постріли вгору.
У результаті двоє втікачів були затримані. При собі в одного з них прикордонники виявили радіостанцію.

Загалом в Угорщину переносили більше 25 ящиків з куривом.

4

 

Крім того, учора прикордонники Чернівецького  загону спільно з представниками фіскальної служби зупинили в пункті пропуску “Порубне” автомобіль “Rover-75” болгарської реєстрації під керуванням 23-річного буковинця. У результаті спільної перевірки в паливному баку транспортного засобу були  виявлені приховані від прикордонного та митного контролю 145 пачок сигарет марки “Rotnmans”.

Виявлені сигарети та автомобіль, який було оцінено у 70 тисяч гривень, вилучено встановленим порядком.

5

У міжнародному пункті пропуску “Ужгород” на словацькому кордоні при спробі незаконного переміщення через кордон сигарет мав намір незаконно перевезти українець, який слідував на виїзд з України вантажним автомобілем “Рено”. При проходженні прикордонно-митного контролю в ящику для інструментів та у вогнегаснику автомобіля були виявлені 260 пачок тютюнових виробів.

Цю схованку сьогодні виявили прикордонники вже згаданого Чопського загону спільно з митниками.

6

Ще 200 пачок сигарет 23 липня виявили прикордонники Мостиського загону. Так, у пункт пропуску “Шегині” на виїзд з України по смузі руху “червоний коридор” прибув рейсовий автобус “Мерседес” української реєстрації під керуванням 57-річного громадянина України. При проведенні ретельного огляду транспортного засобу правоохоронці виявили в конструктивних особливостях підлоги над заднім правим колесом сигарети білоруського та українського виробництва на суму понад 3 тисяч гривень. Сигарети вилучено, відносно водія автобусу складені відповідні протоколи.

7

Також у суботу завадили незаконній спробі переміщення тютюнових виробів і прикордонники Львівського загону. Сигарети віз громадянин України через пункт пропуску “Рава-Руська”. У цьому випадку українець в багажному відділенні в ніші запасного колеса автомобіля намагався приховати 260 пачок сигарет.

8

21 липня на Волині співробітники Держприкордонслужби завадили контрабанді сигарет, які переправляли через кордон у Польщу у вантажних вагонах з тирсою. Інформацію про наміри порушників здійснити незаконну оборудку з тютюновими виробами завчасно отримали оперативні співробітники прикордонного відомства.

Використовуючи технічні засоби контролю в конструктивних особливостях двох вагонів прикордонники віднайшли сховки з сигаретами. Вони були приховані в поперечних балках.

Ділки сподівалися, що облаштовані тайники в подвійних днищах вагонів, які завантажені тоннами тирси, будуть надійним схроном для контрабандного тютюну. Однак вагони відчепили, а вантаж розвантажувати.

Загалом прикордонники вилучили майже 8 тисяч пачок сигарет без акцизної марки.

9

Чернівецька область, Сторожинецький район – кордон із Румунією. 19 липня прикордонний наряд, патрулюючи прилеглу територію, помітив трьох вершників на конях, які на великій швидкості промчалися в бік державного кордону. Про це одразу ж було поінформовано сусідні підрозділи та правоохоронців румунської сторони.

Як результат, прикордонники відділу “Красноїльськ” у ході проведення пошукових заходів, безпосередньо біля кордону виявили 21 ящик тютюнових виробів марок “Марбле” та “Ашіма”. Неподалік місця виявлення також було затримано одну невідому особу, з його слів – громадянин України.
Пізніше від румунської сторони надійшла інформація про виявлення ними ще 4 ящиків курива.

Наразі тривають заходи з пошуку ймовірних власників покинутого краму як на території нашої країни, так і на території Румунії.

10

Також 19 липня до Польщі 37-річний мешканець Львівщини намагався переправити контрабанду цигарок спеціалізованим вантажним фургоном “Мерседес” через пункт пропуску “Рава-Руська”. У стінках фургону оглядова група знайшла сховки з тютюном. Усього прикордонники виявили в них майже 12,5 тисяч пачок сигарет різних торгових марок без акцизу. Сховки були обладнані в бічних стінках та даху фургона. Ділки готувалися завчасно, вони демонтували частину термоізоляційного матеріалу та встановили перегородки з фанери.

Читайте також:
На Буковині СБУ зупинила контрабанду цигарок до ЄС дельтапланом

Як повідомляла Новинарня, станом на травень з початку 2016 року зафіксовано щонайменше три випадки загибелі контрабандистів-водолазів, які намагалися під водою переправити цигарки через кордон України.

Як повідомляло видання “Фокус“, частка нелегального ринку сигарет в Україні становить  15%, при тому річний оборот – $ 360-450 млн. Рентабельність такого виду діяльності – до 300%

В Україні існує ціла індустрія виробництва сигарет для контрабанди – дешеві бренди, які практично не представлені на внутрішньому ринку. Крім того, після початку війни різко зріс потік сигарет без акцизних марок з Донбасу. Так, у виготовленні сигарет для контрабанди правоохоронці звинувачують донецьку фабрику “Хамадей”, що працює на підконтрольній сепаратистам території.

Читайте також:
Цигарковий скандал української дипломатії: коментарі причетних

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна