Проти скандальної судді Отрош “увімкнули” люстрацію. Царевич “захворіла”

 

Вища рада юстиції ухвалила рішення відкрити провадження за зверненням Міністерства юстиції про порушення суддею Печерського райсуду Києва Інною Отрош щодо несумісності вимог, визначених законом “Про очищення влади” (люстрацію). 

Відповідне рішення ухвалено на засіданні ВРЮ, повідомили у прес-службі відомства.

“Провадження відкрито на підставі ч.3 ст.1 закону “Про очищення влади”, відповідно до якої протягом 10 років з дня набрання чинності цим законом забороняється перебувати на посаді судді особам, що обіймали сукупно не менше року посаду у Вищій раді юстиції в період з 25 лютого 2010 року до 22 лютого 2014 року”, – йдеться у повідомленні.

Як наголосив доповідач ВРЮ Анатолій Мірошниченко, Інна Отрош була призначена на посаду члена Вищої ради юстиції з’їздом суддів України 16 вересня 2010 року і склала присягу члена ВРЮ 21 вересня 2010 року, “а отже, у визначений Законом період перебувала на посаді члена ВРЮ і на неї поширюються заборони, передбачені частиною третьою статті 1 Закону, які є несумісними з перебуванням на посаді професійного судді, що слугує підставою для відкриття провадження щодо вимог законодавства про несумісність”.

“Крім того, за повідомленням міністерства юстиції України Отрош І.О. не подала заяви про надання згоди на проведення перевірки відповідно до частини першої статті 4 Закону України «Про очищення влади»”, – ідеться в повідомленні ВРЮ.

Як відомо, у 2014 році ВРЮ відмовилася ініціювати звільнення Отрош, яку звинувачували в організації неналежних умов проведення судового процесу у справі Юлії Тимошенко.
Також Вища рада юстиції відмовилася ініціювати звільнення суддів Печерського районного суду Києва Інни Отрош і Родіона Кірєєва, яких звинувачували у втручанні в роботу автоматизованої системи розподілу справ між суддями.

 

Сьогодні, 21 липня, Вища рада юстиції не розглядала анонсоване подання на звільнення іншої судді Печерського райсуду – Оксани Царевич, відомої неправосудними рішеннями щодо Майдану. Розгляд перенесли на 4 серпня, про що повідомив адвокат Автомайдану Роман Маселко.

“Ну що ж, Оксана Царевич подала у ВРЮ документи, що вона захворіла і лежить у стаціонарі. Тому просила ВРЮ перенести розгляд справи про її звільнення.
Будемо сподіватись, що п.Оксана видужає до наступного засідання, яке відбудеться 04 серпня 2016 року”, – написав Маселко в соцмережі.

За його даними, в понеділок, 25 липня, о 14:00 у Шевченівсьому суді має відбутися чергове засідання по кримінальній справі, де Царевич є обвинуваченою. “Цікаво, чи ще буде хворіти у понеділок?” – запитує адвокат.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна