Київський онкоцентр в обхід системи ProZorro закупив 50 швабр на 123 тис. грн.

 

Київський міський клінічний онкологічний центр закупив 50 швабр на суму 123 тисячі гривень (по 2,5 тисячі за швабру). Провести таку оборудку вдалося завдяки тому, що в закладі знайшли спосіб обійти систему електронних торгів ProZorro, повідомляє УНІАН.

Як розповіла на прес-конференції за результатами пілотного проекту центру “Ейдос” “Місцеві бюджети під контролем громадських та пацієнтських організацій” експерт цієї організації Ольга Зеленяк, під час оголошення тендеру на закупівлю професійних німецьких швабр Vermop онкологічний центр зазначив, що предметом закупівлі є “пристрій з утримувачем та насадкою”.

Такий нечіткий опис предмету закупівлі ввів в оману потенційних учасників тендеру, і свою пропозицію на нього подав лише один учасник. У якого й було придбано 50 “пристроїв” за 123 тисячі гривень.

Загалом з початку 2016 року медичними закладами Києва було непрозоро проведено 13,8% процедур закупівель, повідомив керівник відділу боротьби з корупцією центру “Ейдос” Гліб Каневський.

“Загалом, за нашими підрахунками, 13,8% процедур закупок київськими лікарнями були проведені з технічними порушеннями. Ці помилки впливають на кінцевий результат, а саме на якість витрачання бюджетних коштів і, відповідно, на якість медичних послуг, які надають медичні заклади», – наголосив Канєвський.

Читайте також:
Для розкрутки системи ProZorro Мінекономрозвитку починає
рекламну кампанію з Хабарменом

За його словами, до способів обійти електронну систему публічних закупівель Prozorro належать: розмитий опис предмету покупки, відсутність у переможців документів, які вимагалися на момент подачі заявки, “виписування” умов під власних постачальників.

За даними, які можна відстежити через внутрішню систему bi.prozorro, 79% закупівель мають низьку якість оголошень, а 72,5% – низьку конкурентну активність.

Усього з початку року через систему електронних закупівель Prozorro медичні заклади Києва провели 4 тисячі 109 тендерів. Загальна сума контрактів, укладених за результатами закупівель, становить 53,8 мільйони гривень, потенційна економія – 25,6 мільйона гривень, або 20,77%.

Середня кількість пропозицій в 1 процедурі становить 2,74.

Читайте також:
ProZorro визнали найкращою у світі у сфері публічних закупівель

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна