Порошенко закликав ВР надати кримським татарам конституційне право на самовизначення

 

Президент Петро Порошенко заявив, що проситиме Верховну Раду України підтримати зміни до Конституції про надання кримськотатарському народу права на самовизначення у рамках єдиної Української держави.
Про це він сказав сьогодні, 12 липня, на презентації фільму “Крим. Спротив” у кінотеатрі “Україна” в Києві.

“18 травня під час реквієму в оперному театрі я наголосив, що ми вносимо зміни до 10-го розділу Конституції України, і проситиму підтримати це і українську Верховну Раду, і український народ. Ми маємо право, ми зобов’язані надати кримським татарам право на самовизначення у рамках єдиної Української держави. Я упевнений, що це те, що ми заборгували кримським татарам. Я упевнений, що українська влада мала це зробити принаймні 20 років тому, і зараз ситуація була б іншою”, – заявив Петро Порошенко зі сцени кінотеатру.

Він також зазначив, що “агресор та окупант заплатить свою ціну”, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Ніхто не сумнівається – Крим повернеться в Україну. Він був, є і буде Україною. 18 травня 1944 року і лютий 2014 року. Що об’єднує ці дві події? Одна річ: організатор цих жахливих кроків – Кремль, Москва. І наша протидія: ми маємо сконцентрувати і концентруємо всі наші зусилля для того, щоб Крим звільнити”, – заявив президент.

Читайте також:
Роковини депортації: прокуратура АРК почала досудове слідство
за фактом геноциду кримських татар

Петро Порошенко подякував творчій групі за фільм “Крим. Спротив”. Окремо глава держави відзначив внесок кримчанина Олега Сенцова, який нині перебуває у російській в’язниці за свої переконання.

“Важливо, щоб цей фільм подивилися не лише в Україні, а по всьому світу. Це буде тверде нагадування того, що ця справа не лише України, а всього світу”, – підкреслив Порошенко.

Президент наголосив, що необхідно вшанувати своїх героїв – кожного, хто 26 лютого 2014 року вийшов на Майдан перед Верховною Радою Криму, багатьох кримських татар та українців, які не боялися і не бояться говорити, що Крим – це Україна.

“Завдяки цьому фільму можна вимірювати певні кроки задля повернення Криму. Весь світ ще раз відчує ту біль людей, які живуть в Криму, і їх намагання повернутися до своєї держави”, – сказав перед сеансом голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Він також відзначив, що питання повернення Криму набуває все більшої уваги міжнародної спільноти та загадав останні рішення Парламентської асамблеї ОБСЄ і Варшавський Саміт НАТО, які чітко окреслили незаконність анексії Криму Російською Федерацією та необхідність повернення Криму до України.

Джамала на прем'єрі

Джамала на прем’єрі

Присутня на прем’єрі фільму співачка Джамала подякувала авторам фільму та всім присутнім в залі за небайдужість та сказала: “Ми заслуговуємо на диво і щастя. Крим був, є і буде українським”.

Фільм Джамала дивилася зі слізьми на очах.

Автор ідеї та сценарію фільму “Крим. Спротив” – Еміне Джеппар (заступник міністра інформаційної політики України), головний режисер – Фатіма Османова.
Фільм створено за підтримки Міністерства інформаційної політики України, зазначає прес-служба президента.

Як відомо, у травні й червні ц.р. Петро Порошенко виступив за внесення змін до Конституції України для надання права кримським татарам на самовизначення у складі суверенної України.
Президент додав, що при цьому мають повністю гарантуватися права і свободи етнічних українців, росіян та інших етносів півострова.

Читайте також:
Порошенко закликав до змін у Конституції
щодо створення національної автономії кримських татар

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна