Порошенко закликав до змін у Конституції щодо створення національної автономії кримських татар

 

Україна нарешті усвідомила необхідність створення в Криму національної автономії кримських татар із внесенням відповідних змін у Конституцію. Про це заявив президент Петро Порошенко, виступаючи сьогодні, 18 травня, на вечорі-реквіємі пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу в Києві.

“Ми, хоча і з запізненням, усвідомили необхідність створення в Криму національної автономії кримських татар. Зрозуміло, із повним гарантуванням рівних прав і громадянських свобод етнічних українців, росіян, інших етносів півострова”, – наголосив Порошенко.

Він повідомив, що планує звернутися до Конституційної комісії із закликом утворити найближчим часом робочу групу з підготовки відповідних змін та доповнень до розділу розділу Х Основного закону (“Автономна Республіка Крим”), до якої увійдуть члени КК, представники Меджлісу кримськотатарського народу та експерти.

“72 роки тому кримські татари лишилися наодинці у своїй біді з безжальним кремлівським режимом, який піддав їх дуже жорстоким випробуванням. Сьогодні разом з вами, разом з нами усіма – мільйони друзів. Українці, світ не повинні допустити, аби трагедія кримськотатарського народу повторилася знову”, – заявив глава держави, наголосивши, що це спільна позиція “не тільки України, а й провідних країн Європи та Америки, авторитетних міжнародних організацій, усіх наших партнерів по усьому світу”.

“Так звана дружба народів по-московськи для людей, депортованих із рідного краю, вартувала сотні тисяч життів: і закатованих нелюдськими умовами чоловіків та жінок, і ніколи не народжених дітей”, – заявив президент.

Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Президент також зазначив, що питання захисту прав кримських татар та інших народів, які мешкають в окупованому Криму, постійно перебуває у фокусі уваги української влади. Зокрема, Україна порушила перед своїми партнерами питання щодо не лише продовження, а й посилення санкцій проти Росії та її маріонеток у Криму – у зв’язку із погіршенням ситуації з правами та свободами громадян.

“Наша задача – захистити кримськотатарський народ на його батьківщині в Криму, а стратегічна – крок за кроком звільнювати український півострів від російської окупації“, – заявив Порошенко.

“Крим був, є і залишиться невід’ємною частиною України, а країну-злодія буде примушено повернути вкрадене. Саме так станеться рано чи пізно, хоч би яким тривалим виявився процес деокупації півострова. Такий злочин, як анексія, не має в міжнародному праві строку давності“, – наголосив президент.

Він також повідомив, що 23 травня на Всесвітньому гуманітарному саміті у Стамбулі проведе низку зустрічей з провідними міжнародними лідерами, під час яких будуть обговорені питання деокупації Криму й захисту прав кримських татар та інших народів на півострові.
До складу української делегації також увійдуть лідери кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров та переможниця “Євробачення-2016” Джамала.

Порошенко наголосив, що Росія домагається, аби кримські татари зникли назавжди, але їй цього не вдасться.

“Не вийде! Ваш голос потужно звучить на весь світ. Це і Меджліс, що продовжує роботу у вільній від окупації Україні. Це і Джамала, яка своєю піснею вразила до глибини душі всю Європу і світ. Ваше, Джамало, виконання змусило європейців побачити, почути і ще раз визнати очевидне: Крим – це Україна, а Україна – це Європа!” – відзначив президент.

Сьогодні в Україні відзначають День пам’яті жертв депортації кримських татар із Криму, яка розпочалася 18 травня 1944 року.

Читайте також:
Роковини депортації: прокуратура АРК почала досудове слідство за фактом геноциду кримських татар

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна