КС заборонив Кабміну встановлювати розмір фінансування судів

 

Конституційний Суд визнав неконституційними повноваження Кабінету Міністрів встановлювати порядок і розмір фінансування судів. Про це сказав голова суду Юрій Баулін, передають “Українські новини”.

КС визнав неконституційними норми п.11 заключних положень закону “Про державний бюджет на 2016 рік”.
Ці норми передбачають, що у 2016 році низка законів, у тому числі й положення закону “Про судоустрій і статус суддів” застосовуються в порядку й розмірах, установлених Кабміном, виходячи з фінансових ресурсів державного, місцевих бюджетів і Фонду соцстрахування.

КС наголосив, що питання фінансового забезпечення судів і суддів може регулюватися тільки законами, а не актами Кабміну.

Суд вважає, що такі повноваження уряду порушують принцип розподілу влади в країні, створюють погрозу функціонування й незалежності судової системи.

Із моменту оголошення вердикту КС ці положення закону про держбюджет втрачають чинність.

Як відомо, раніше Конституційний Суд визнав неконституційним обмеження пенсій суддям у відставці на рівні 10 740 гривень.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна