КС визнав неконституційним обмеження стелі довічного утримання суддів у відставці

 

Конституційний суд України визнав неконституційним обмеження максимального розміру довічного грошового утримання суддів у відставці сумою 10740 грн.
Таке рішення офіційно оприлюднено на засіданні КСУ сьогодні, 10 червня, передає “Інтерфакс-Україна“.

22 січня 2016 року на черговому засіданні пленум Верховного Суду України вирішив звернутися до Конституційного Суду з проханням визнати невідповідними Конституції положення абзаців 1, 2, 4, 6 ч. 5 ст. 141 закону України “Про судоустрій і статус суддів”, згідно з якими на період з 1 січня по 31 грудня 2016 року особам, які працюють на посадах і на умовах, передбачених законом про держслужбу і про прокуратуру, щомісячне довічне грошове забезпечення не виплачується.

Крім того, положеннями ст. 141 закону передбачається, що з 1 січня 2017 року виплати щомісячного довічного грошового забезпечення на період роботи на посадах, які дають право на його призначення, а також право на призначення пенсій, зупиняється, і на цей період виплачується пенсія відповідно з загальнообов’язковим державним пенсійним страхуванням.

Дані положення закону вказують, що максимальний розмір щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці з урахуванням всіх надбавок та підвищень не може перевищувати10 740 грн.

Нагадаємо, сьогодні також очікується рішення КС щодо скасування закону про люстрацію.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна