Волонтери звернулися до Порошенка, аби декриміналізувати ввезення спецтехзасобів для АТО

 

Група авторитетних волонтерських ініціатив України звернулися до президента Петра Порошенка з відкритим листом, у якому закликали ініціювати визначення в законодавстві чіткого та вичерпного переліку спеціальних технічних засобів, аби спростити, узаконити й декриміналізувати ввезення обладнання для АТО.

“Не секрет, що 90% усього придбаного й завезеного нами за два роки на фронт – це чорний- чорний “контрабас”. Легально ми б це не придбали. Ті ж тепловізори, нічні приціли, радіосканери… Усе це легко кваліфікується як “спеціальні технічні засоби”, за володіння якими передбачена, відповідно до ст. 359 Кримінального кодексу України, кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 9 років”, – аргументує в соцмережі один із підписантів звернення Роман Сініцин (Балан), співзасновник волонтерського руху “Народний тил”.

“Спеціальними технічними засобами”, за словами Сініцина, можуть бути і китайські ручки чи брелоки з камерами, GPS-датчики і маячки, безпілотники й багато чого іншого. Відсутність чіткого переліку таких засобів створює широке поле для маніпуляцій, тому волонтери й закликають до уточнення законодавства в цій галузі.

Як зазначено в листі, з весни 2014 року, допомагаючи армії та іншим силовим структурам різноманітними техзасобами, “в абсолютній більшості випадків завозити подібне обладнання волонтерам доводилось нелегально, в буквальному сенсі наражаючи себе на небезпеку притягнення до кримінальної відповідальності”.

“Відсутність в законодавстві чіткого та вичерпного переліку характеристик спеціальних технічних засобів призводить до того, що легально привести в Україну, розмитнити та поставити на баланс прилади та пристрої не можуть навіть державні структури. При цьому мова йде не про спеціальні технічні засоби, а про прилади та пристрої, що перебувають у вільному цивільному обігу в ЄС, США, Канаді та інших цивілізованих країнах”, – зазначено в листі до президента.

З метою усунення вищезазначених перешкод та приведення українського законодавства у відповідність до законодавства ЄС волонтери просять президента Порошенка:

1. Внести зміни до ст. 359 Кримінального кодексу України, визначивши чіткий та вичерпний перелік приладів та пристроїв, що є спеціальними технічними засобами, а також їхні технічні характеристики, а також декриміналізувати володіння такими пристроями, визначивши, що склад злочину становить виключно незаконне застосування таких приладів та пристроїв;

2. Внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів України №86 від 28.01.2004, визначивши чіткий та вичерпний перелік приладів та пристроїв, що є спеціальними технічними засобами, а також їхні технічні характеристики.

3. З метою обговорення проектів вищезазначених змін до законодавства просимо створити за особистим головуванням президента робочу групу з обов’язковим залученням до її роботи представників волонтерських організацій.

Лист підписали: Роман Синіцин, “Народний тил”; Мирослав Гай, “Мир і Ко”; Давид Арахамія, Рада волонтерів при Міноборони; Максим Рябоконь,“People’s Project”; Ігор Федірко, “Комбат-UA”; Богдан Масляк, “Допоможи фронту”.

Читайте також:
Тепловізори ЗСУ: дві правди від Генштабу й волонтерів

Волонтер: “дякуючи” МО і ГШ снайпінг у Збройних силах мертвий

Волонтер Дейнега: Навіть зараз вдається збирати для армії 0,5 млн. грн. щотижня

Прогнати “Гнома”. Волонтери ініціювали петицію до президента задля очищення флоту України

Армія та волонтери: час змінити відносини?

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна