Перший день Великого собору на Криті: відсутність РПЦ та її сателітів не вплинула на сесію

 

У містечку Колімбарі на острові Крит (Греція) сьогодні, 20 червня, завершилося перше “сесійне” засідання Великого і Святого собору помісних православних церков.
Як повідомив на прес-конференції за його результатами речник собору, представник Вселенського патріарха при Всесвітній раді церков архієпископ Іов (Геча), відсутність представників чотирьох із 14 церков, які мали брати в ньому участь, не вплинула на проведення сесії.

За його словами, учасники собору висловили сподівання, що надалі такі зібрання відбуватимуться регулярно, щоб вирішувати нагальні проблеми православ’я.

“Очевидно, що головною причиною відсутності тих, хто не приїхав, є не незгода з документами, винесеними на розгляд собору, а їхні внутрішні проблеми“, – наголосив владика Іов.

Він також нагадав, що в історії було багато прикладів, коли на великих соборах були відсутні представники низки церков, але це не завадило їм ухвалювати рішення, згодом визнані всіма православними.

Речник Великого і Святого собору нагадав, що після Синаксису, який відбувся минулої п’ятниці, 17 червня, чотирьом відсутнім церквам було відправлено повторне запрошення.

Від двох із них відповіді так і не надійшло.

При цьому Іов зазначив, що всі делегації, які не приїхали на собор, напередодні його проведення забронювали готелі на Криті, тож рішення про неучасть у цьому заході, очевидно, всі чотири ухвалювали в останній момент.

На запитання, якими будуть дії Вселенського патріархату, якщо “відмовники” не визнають рішення собору, архієпископ відповів, що як секретар собору може лише розповідати журналістам про результати його засідань, а робити такі прогнози не уповноважений.

Водночас, коментуючи послання від патріарха Московського Кирила, який у своєму привітанні до учасників зібрання на Криті назвав його “зустріччю”, а не собором, він зазначив, що під час засідання учасники собору “висловили надію не лише на ухвалення рішень, а й на їх обов’язковість”.

Також владика вкотре підтвердив, що питання визнання автокефалії Української православної церкви під час Критського собору не розглядатиметься, позаяк не внесене в затверджений іще в січні порядок денний.

Як писала Новинарня,  з 15 (день прибуття Вселенського патріарха) по 27 червня на острові Крит у Греції вперше за понад 1200 років відбувається історична подія – Великий і Святий собор православних церков.

Попри те, що організаційна підготовка до проведення собору тривала 55 років, за кілька днів до його початку чотири делегації відмовилися від запланованої участі в зібранні: Російська, Болгарська, Грузинська та Антіохійська церкви.

Детальніше про Критський собор читайте у статті “Новинарні“:
Що відбувається на Православному соборі і як це стосується України




Читайте також:
Верховна Рада звернулася до Вселенського патріарха з проханням скасувати акт 1686 року

СКУ просить Вселенського патріарха дати автокефалію українській церкві.
Але зараз це не розглядатимуть

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна