НАБУ і САП: Депутату Онищенку загрожує 12 років тюрми

 

Народному депутату-мажоритарнику з групи “Воля народу” Олександру Онищенку загрожує до 12 років в’язниці.
Про це на брифінгу сьогодні, 15 червня. повідомив голова НАБУ Артем Ситник.

“Від 7 до 12 років. Це розкрадання в особливо великих розмірах. Це найбільш важка санкціі”, – зазначив голова Національного антикорупційного бюро.

Як відомо, НАБУ вже передало в Генпрокуратуру подання про позбавлення Онищенка депутатської недоторканності та його арешт. Йому інкримінують організацію корупційної схеми в “Укргазвидобування” із розкраданням коштів.

Антикорупційний прокурор Назар Холодницький розраховує на те, що Верховна Рада зніме недоторканність з депутата Онищенка. Про це він сказав на спільному брифінгу з головою НАБУ.

“Я надіюсь, що сьогодні або завтра подання буде підтримане [ГПУ], щоб ще на (цьому) пленарному тижні воно могло пройти і регламентний комітет [Верховної Ради] в тому числі”, – сказав Холодницький.

Артем Ситник додав, що розраховує на голосування за зняття недоторканності з Онищенка у тому числі і “популістичними силами, які постійно з трибуни кричать”.

Також Ситник заявив, що приміщення, у якому сьогодні проводяться обшуки у справі “Укргазвидобування”, не мають офіційного статусу громадської приймальні народного депутата Онищенка, і про це НАБУ повідомили у Верховній Раді.

За словами Ситника, з IP-адрес комп’ютерів, які перебувають у цьому приміщенні, відправлялася звітність щодо оборудок, які зараз розслідуються НАБУ.

Наразі встановлена причетність до корупційних схем “Укргазвидобування” 20 осіб, частина з них вже затримана, організатор схеми – народний депутат Олександр Онищенко.
Загалом, за словами Ситника, обшуки в цій справі відбувалися у трьох містах – Києві, Львові і Дніпрі.

 

Очільник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомив, що провадження розслідується за ознаками злочину – “привласнення державного майна у особливо великих розмірах” та “організація злочинного угрупування”.

За його словами, у 2013-2016 роках низка фірм здійснювали розкрадання коштів “Укргазвидобування”.

“З 2013 року вони створили злочинну організацію, куди входило більше 20 службових осіб, в тому числі “Укргазвидобування”, – зауважив Холодницький в ефірі каналу “112 Україна”.

Голови НАБУ і САП описали схему виведення коштів з ПАТ “Укргазвидобування”, що є найбільшою газовидобувною компанією України.

“Коли пенсіонери шукають, як із пенсії в тисячу гривень заплатити 500 грн. за газ, а керівники газової компанії не знають, як витратити мільйони на концерти зірок шоу-бізнесу – так не має бути в Україні”, – сказав Назар Холодницький.

Нагадаємо, перші обшуки в офісах депутата Онищенка (колишнє прізвище – Кадиров), пов’язаних із компанією “Укргазвидобування”, НАБУ провело в березні цього року.

Читайте також:
На Кабміні підтвердили черговий обшук в “Укргазвидобуванні”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна