Порошенко затвердив Стратегічний оборонний бюлетень України

 

Стратегічний оборонний бюлетень набрав чинності. Про це сказано в указі президента №240 від 6 червня.

Відповідно до повідомлення прес-служби президента, Стратегічний оборонний бюлетень є документом оборонного планування, розроблений за результатами оборонного огляду з метою визначення основних напрямків реалізації військової політики України й розвитку сил оборони до кінця 2020 року.

Бюлетень спрямований на забезпечення практичної реалізації положень Воєнної доктрини України та Концепції розвитку сектору безпеки і оборони України, визначає стратегічні й оперативні цілі оборонної реформи та очікувані результати їх досягнення з урахуванням актуальних воєнно-політичних загроз та викликів. Визначає шляхи досягнення цілей оборонної реформи, зокрема щодо збільшення спроможностей сил оборони, активну участь у реалізації Спільної безпекової і оборонної політики Європейського Союзу та активне співробітництво з НАТО з досягненням критеріїв, необхідних для набуття повноправного членства в Організації Північноатлантичного договору.

Стратегічний оборонний бюлетень слугуватиме дорожньою картою оборонної реформи з визначенням шляхів її впровадження на засадах і принципах, якими керуються держави – члени НАТО.

На основі Стратегічного бюлетеня розробляються та реалізуються Державна програма розвитку ЗСУ, державні програми розвитку інших складових сил оборони, державні цільові оборонні програми, спрямовані на створення нових та модернізацію існуючих систем, комплексів і зразків озброєння та військової техніки, будівництво важливих військових об’єктів, розв’язання інших проблем у сфері оборони.

Нагадаємо, СОБ передбачає посилення цивільного контролю над армією, призначення в майбутньому цивільного міністра оборони та підпорядкування начальника Генштабу міністрові.

Комітетом реформ Міністерства оборони України та Збройних сил до підготовки Стратегічного бюлетеня України були залучені центральні органи виконавчої влади, наукові установи, громадські організації, вітчизняні та іноземні експерти з питань оборони, у тому числі експерти Спільної робочої групи Україна–НАТО з питань воєнної реформи високого рівня та представники Офісу зв’язку НАТО в Україні.

Читайте також:
Порошенко під тиском НАТО погодився на підпорядкування Генштабу ЗСУ міністру оборони, – ЗМІ

РНБО затвердила Стратегічний оборонний бюлетень, який реформує Генштаб

Прес-служба президента раніше поширювала висновок про те, що із СОБ Україна починає реальну перебудову сектору оборони та безпеки для вступу до НАТО.

“Зазначений проект [СОБ] є фактичним початком реальної перебудови сектору оборони та безпеки для вступу до НАТО. Це не означає, що зараз приймається рішення про вступ. Безумовно, ми залишаємось у сфері наших міжнародних зобов’язань, але це той рубікон, який переходить українські Збройні сили та сектор оборони й безпеки для остаточного переведення під стандарти НАТО”, – заявив Петро Порошенко.

Відповідно до указу, Кабінету Міністрів України необхідно забезпечити розроблення та внесення в установленому порядку законопроектів та програмних документів, спрямованих на реалізацію положень Стратегічного оборонного бюлетеня України.

Контроль за виконанням Указу покладено на секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Читайте також:
Порошенко підписав закон, що регулює закупівлі в оборонній сфері

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна