В Україні запускають цивільний контроль над МО і Генштабом

 

Нещодавно прийнятий Стратегічний оборонний бюлетень запроваджує повноцінний цивільний контроль за сектором оборони. Про це заявив Андрій Загороднюк, керівник Проектного офісу реформ при Міністерстві оборони, на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За словами Загороднюка, цивільний контроль включає в себе парламентський контроль, цивільне Міністерство оборони та громадський контроль, який не тотожний цивільному.

“Суть цивільного контролю полягає у тому, що Міноборони виконуватиме той порядок денний, який стоїть перед цивільним суспільством. І цей порядок денний мають надати виборні органи. Саме тому ми говоримо про, наприклад, парламент”, – пояснив Михайло Лопатін, представник підкомітету з реформування Генштабу комітету реформ.

Він додав, що важливим етапом цієї реформи буде запровадити цивільний контроль над Генеральним штабом, фактично над людьми, які приймають бойові рішення.
“Це ключова задача в рамках реалізації Стратегічного оборонного бюлетеня. Це буде травматичний діалог у рамках суспільства”, – зазначив Лопатін.

Він додав, що реалізація реформ у рамках СОБ уже тепер відноситься до сфери громадського контролю.

Класична схема: за “війну” відповідає Генштаб, тоді як Міноборони – за забезпечення армії.
Учасники брифінгу підкреслили: Міністерство оборони має бути цивільним у свої більшості. Насамперед, цивільним має бути міністр, його заступники та керівники департаментів. Така практика є у всіх країнах НАТО.

В Україні планують почати з введення цивільних експертів у МО.

За словами голови Ради волонтерів при Міністерстві оборони  Олексія Грідіна, для волонтерів та цивільних осіб, які бачать себе в системі відомства, проводять спеціальні курси.
“Ми також ініціювали підготовку у закордонних вишах. Ми вже отримали підтритимку від керівництва, що волонтери та цивільні особи, які отримають таку освіту, повернуться назад на роботу в сектор безпеки”, – пояснив Олексій Грідін.

“Волонтери, які пройдуть навчання в Україні та отримають освіту за кордоном, і будуть отією сполучною ланкою, яка адаптуватиме Збройні сили до громадськості, до цивільного населення і навпаки. Так буде відбуватися взаємодія. Буде не монолог, а діалог”, – зазначила радник Генерального штабу ЗСУ Альона Вербицька.

Читайте також:
Порошенко під тиском НАТО погодився на підпорядкування Генштабу ЗСУ міністру оборони, – ЗМІ

Нагадаємо, Стратегічний оборонний бюлетень, підготовлений в тісній співпраці з НАТО та схвалений на засіданні Ради нацбезпеки і оборони 20 травня, визначає основні завдання і напрями реформування оборонної сфери України до 2020 року. Одна з вимог СОБ – посилення демократичного цивільного контролю в оборонній сфері, а також підпорядкування начальника Генштабу міністрові оборони.

Читайте також:
Старт Комітету реформ Міноборони й ЗСУ: перехід до активної фази реформування армії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна