Костенко придумав, звідки “Наша Україна” в “амбарній книзі” Партії регіонів

 

Екс-голова Української народної партії, депутат від УНП та “Нашої України” Юрій Костенко запевняє, що не брав грошей від представників Партії регіонів.
Про це він сказав у коментарі програмі “Схеми”, коментуючи записи в опублікованій “чорній бухгалтерії” Партії регіонів, відповідно до яких він у вересні й жовтні 2012 року нібито отримав сумарно понад 1,6 мільйона доларів від “регіоналів”. Призначення отриманих грошей у матеріалах зазначено як “Наша Україна – проекти” і “Наша Україна”.

Костенко визнав, що великий капітал завжди фінансував усі без винятку так звані прохідні політичні партії, і “Наша Україна” Віктора Ющенка вела переговори про підтримку із тими самими спонсорами, які фінансували Партію регіонів.

“У 2012 році “Українська народна партія”, КУН і “Наша Україна” створили політичний блок, але юридично виборчу кампанію вела “Наша Україна”. Керівником штабу був Сергій Бондарчук. Тому всі питання по фінансуванню можна дізнатися виключно у Бондарчука. Я єдине що можу сказати, що ми вели переговори, я маю на увазі, керівництво “Нашої України”, із представниками великого бізнесу, в тому числі який, так би мовити, який належав до тієї категорії, що підтримувала Партію регіонів”, – зазначив Костенко.

Водночас в ефірі каналу “112 Україна” пояснення Юрія Костенка були значно менш логічними. Він повторив: “Я можу абсолютно чесно сказати, що ми також вели переговори не з Партією регіонів, а з представниками великого бізнесу на отримання фінансової підтримки, а далі всі технічні речі, які стосуються виборів, вів штаб “Нашої України”, який очолював Сергій Бондарчук”.

Далі Костенко додав: “Те, що з’явилося моє прізвище в такому суцвітті Партії регіонів, я пов’язую з моєю книгою, яка нещодавно вийшла. Це “Історія ядерного роззброєння України”, в якій дуже чітко окреслено можливості впливу не тільки великого капіталу, але й Росії на прийняття різного роду політичних рішень”.

“У політиці нічого не буває без політичного прицілу. Те, що зараз висвітлили ці списки, або ці компромати, свідчить про одне: готуються чергові вибори. Якими вони будуть і коли, покаже найближчий час”, – сказав Юрій Костенко.

Як нагадує “Українська правда”, на початку 2013 року тодішній голова політради “Нашої України” Сергій Бондарчук заявив, що ця партія на виборах до ВР 2012 року виконувала технічне завдання в інтересах Партії регіонів. За кілька днів політрада “Нашої України” звільнила його з посади голови, а через декілька тижнів виключила зі складу партії.
Після цього Бондарчук заявив, що фінансування виборчої кампанії “Нашої України” відбувалося зі штабу Партії регіонів, зокрема в інтересах “регіоналів” змінювали членів окружних виборчих і дільничних комісій на членів Партії регіонів.

На тих виборах “Наша Україна” з Віктором Ющенком, Юрієм Костенком, Олексієм Івченком, Іриною Ванниковою та Сергієм Бондарчуком на чолі списку набрала 1,1%, посівши сьоме місце.

Сьогодні ж, 31 травня, стало відомо, що Бондарчук, якого з літа 2015 року розшукує ГПУ через Інтерпол, попросив політичного притулку у Великій Британії.

Крім Костенка, поруч зі згадуванням “Нашої України” в “чорній бухгалтерії” Партії регіонів фігурують прізвища екс-“регіонала”, а нині депутата від “Відродження” Євгена Геллера, який вказаний разом фз тодішнім депутатом від “Нашої України” Андрієм Давиденком; екс-“регіонала” Віталія Калюжного, а також людини на ім’я Петренко Я. Л.
Згідно з документами, Геллер і Калюжний були головними розподільниками цих коштів.

“Українська правда” спробувала взяти коментар з цього приводу в нинішнього керівника “Нашої України” Ірини Ванникової, яка в той час була прес-секретарем Віктора Ющенка та членом політради партії. Однак вона відмовилася коментувати, порадивши звернутися з усіма питаннями до Костенка.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна