Українського високопоставленого контрабандиста посадив суд РФ

 

Колишній депутат Одеської облради Микола Карпенко засуджений до трьох з половиною років позбавлення волі у виправній колонії загального режиму та 49,4 млн. руб. штрафу за контрабанду м’яса в Крим і спробу відкупитися від кримінальної відповідальності. Про це повідомляє слідчий комітет Російської Федерації.

Особливого звучання справі додає той факт, що Микола Карпенко за часів Януковича до березня 2014 року обіймав посаду заступника голови Державного агентства рибного господарства України.
У 2010 році Карпенко обрався до Одеської облради від партії “Батьківщина”, при цьому він був бізнес-партнером проросійського діяча Ігоря Маркова. Карпенко, за даними ЗМІ, займався оптовими продажами бананів, а потім – імпортом м’яса та риби, володів кількома компаніями.

Суд російської (окупаційної) юрисдикції визнав Карпенка винним в організації незаконного переміщення через митний кордон РФ стратегічно важливих товарів та ресурсів у великих розмірах й дачі хабара посадовій особі через посередника в особливо великому розмірі.

“Слідством і судом встановлено, що з травня по листопад 2014 року Карпенко, діючи в складі організованої групи, за сприяння співробітників митниці, органів внутрішніх справ, а також інспекторів прикордонного ветеринарного нагляду, представивши в ході митного контролю товаросупровідні документи на переміщуваний товар, що містять підроблені відомості, незаконно перемістив через митний кордон м’ясо свинини вартістю понад 100 млн. руб.”, – сказано в повідомленні російського слідкому.

Бажаючи тоді уникнути притягнення до кримінальної відповідальності, Карпенко через посередника передав хабар у розмірі 30 тис. доларів співробітнику УФСБ Росії. Після передачі грошових коштів посередник був затриманий.

Як повідомлялося, великі партії контрабанди “групи Карпенка” були затримані російськими силовиками в Армянську та на Чонгарі. Тоді ж на складах гаданих контрабандистів у Сімферополі та Керчі виявили ще кілька тисяч тонн м’яса, яке в митних документах було зазначено як риба.

За відомостями ФСБ, до складу групи входило більше 10 осіб, всі вони були заарештовані й утримувалися у Сімферополі, їм “світило” до 12 років в’язниці.

 

Самого Миколу Карпенка “взяли” в аеропорту “Домодєдово” в Москві 21 листопада 2014 року при спробі в’їхати в Росію з України. Саме там він пропонував ФСБшникам за своє звільнення хабар у розмірі 30 тис. доларів. Із Москви його доправили у Сімферополь.

Читайте також:
У Росії арештували найманця, який воював в Україні

Дипломатку, яка ганяла через кордон контрабанду цигарок, таки відкликали в Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна