Бутусов: Справжня причина обшуків в Одесі – боротьба СБУ за потоки на митниці

 

Юрій Бутусов
журналіст, редактор сайту “Цензор.НЕТ”

(FB)

Генпрокуратура вже оголосила про винесення підозри щодо соратника Саакашвілі після обшуків в Одеській облдержадміністрації.
Що ж, немає проблем – якщо винні, якщо злочин має місце – значить, відповідати треба за всією суворістю закону.

Але привертає увагу, що ГПУ і СБУ порушили справи проти екс-консула Грузії (Теймураза Нішніанідзе) не за сьогоднішні дії, а за 2012-13 роки. Така пильна увага до архівів часів Януковича, така злагоджена робота за старими злочинами, коли не завжди звертається увага на нові, дозволяє припустити, що справжня причина обшуків – це не тільки боротьба з корупцією. А й боротьба одеської СБУ з командою Саакашвілі за монопольний контроль експорту та імпорту через одеські порти.

Судячи з незаконних рейдів і блокування роботи терміналів “Рісойл” і “Кернел”, одеська СБУ послідовно налагоджує рекет підприємців, які працюють через Одесу. І прибирає тих, хто заважає цій монополії.
Сьогоднішня операція спровокована ось цією заявою Саакашвілі від 18 лютого 2016 року: “СБУшники оголосили нам війну, після того як ми перекрили їхні джерела корупційних доходів в Одесі”.

До слова, Саакашвілі – єдиний український державний діяч, який посмів персонально виступити з критикою всесильного зараз Демчини (Павло Демчина, якого ЗМІ називають “смотрящим Кононенка в СБУ”). Главк “К” і Демчину прийнято лаяти пошепки, а офіційно всі все розуміють, але бояться.

Треба відзначити, що голова СБУ Василь Грицак має про Демчину свою думку, і було б направильно всю СБУ ототожнювати з окремими угрупованнями. Там, як і скрізь у нас в держорганах, вплив різних груп фрагментований, все дуже неоднорідно. Є й чимало людей, які намагаються зберігати порядність, які реально захищають Батьківщину.

З політичної точки зору, довірена особа президента Ігор Кононенко намагається показати іншій довіреній особі президента – Михайлу Саакашвілі, що в нього (Кононенка) більше силових важелів, і що якщо Саакашвілі не домовлятиметься, то Кононенко його зуміє приструнити.

Публічність – це добре. Було б гірше, якби всередині президентської команди з такого принципового питання виникли “договорняки”, а обшуки і виїмки – це лобова атака, тепер буде відповідна реакція.

Саакашвілі апелюватиме до міжнародної спільноти – за ситуацією з Шокіним стало ясно, що найкращим борцем з корупцією в Україні є держдепартамент США і МВФ.

Думаю, що Петро Олексійович підтримуватиме обидві сторони конфлікту і діятиме неквапом. На кшталт ситуації з “діамантовими” прокурорами, де він спочатку дав санкцію на їх арешт, потім дав санкцію на звільнення всіх тих, хто посмів заарештувати прокурорів, а потім звільнив самого Шокіна, який “кришував” цих прокурорів. Епопея тривала майже 10 місяців.

Сподіваюся, американці втрутяться швидше в цю ситуацію, інакше це протистояння триватиме дуже довго. І репутаційні втрати держави будуть дуже великі.

Але найцікавіше, що це перший гострий скандал, де доведеться приймати рішення і брати на себе відповідальність новому генеральному прокурору Юрію Луценку.
На чиєму боці буде Луценко, має бути ясно дуже скоро – вже найближчими днями. Сподіваюся, що на боці справедливості – і сподіваюся, що позиція ГПУ буде публічною й аргументованою.

Читайте також:
Соцопитування: за рік поліція різко наростила довіру. Лідери недовіри – прокуратура й суди

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна